Conturile financiare publicate de către Ducatul de Cornwall – domeniul privat care sponsorizează activităţile publice, caritabile şi private ale prinţului şi familiei sale – dezvăluie că prinţul a câştigat doar în acest an 552.000 de lire ca urmare a acestui drept neobişnuit numit "Bona Vacantia".

Sub auspiciile acestui drept, Prinţul de Wales este îndreptăţit la proprietăţile britanicilor din Cornwall care mor fără a lăsa un testament, însă în ultimii 40 de ani, Charles a decis să doneze aceşti bani în scopuri caritabile.

Dacă în Marea Britanie, în lipsa unui testament, banii decedatului intră în posesia guvernului, în Ducatul de Cornwall, proprietăţile decedaţilor îi revin Prinţului Charles.  Conturile – care merg înapoi până în anul 2006 – sunt publicate pe site-ul Ducatului şi indică o sumă totală de 1,019 milioane de lire sterline.

În calitate de duce de Cornwall, Charles are mai multe drepturi şi puteri mai puţin cunoscute, printre care dreptul de a-şi manifesta veto-ul faţă de legislaţia elaborată de Parlament. Sub auspiciile Cartei lui Eduard al III-lea, fiul cel mare al monarhului aflat la conducerea ţării moşteneşte titlul de Duce de Cornwall. Titlul este însoţit de terenurile şi veniturile Ducatului de Cornwall, unde terenurile se întind pe o suprafaţă de 132.000 de acri (53.418 hectare), dintre care o mare parte în Cornwall.

Venitul anual al Prinţului în calitate de Duce de Cornwall s-a ridicat la o sumă 18,3 de milioane de lire anul trecut, dintre care o mare parte a fost obţinută din închirieri.
sursa: Agerpres