Premierul britanic Boris Johnson se va deplasa în India în ianuarie, în prima sa vizită în această ţară de la preluarea funcţiei, în încercarea de a consolida legăturile comerciale şi investiţiile şi pentru coordonarea în combaterea schimbărilor climatice, a transmis marţi biroul său, potrivit presei internaționale.

De la ieşirea din Uniunea Europeană în ianuarie, Johnson vrea să promoveze ceea ce el numeşte o ‘Mare Britanie globală’, sperând să întărească legăturile cu state mai îndepărtate şi să atragă noi investiţii în Regatul Unit, puternic lovit de pandemia de COVID-19.

”Începutul unui an palpitant”

„Sunt extrem de încântat că voi vizita India anul viitor, la începutul unui an palpitant pentru o Mare Britanie globală, şi sunt nerăbdător să facem acel mare salt înainte în relaţia noastră bilaterală pe care premierul (Narendra) Modi şi cu mine am promis să îl obţinem”, a precizat Johnson într-un comunicat.

„Ca jucător-cheie în regiunea Indo-Pacific, India este un partener indispensabil pentru Marea Britanie, în contextul în care lucrăm pentru a impulsiona piaţa muncii şi creşterea economică, combatem ameninţările comune la adresa securităţii noastre şi ne protejăm planeta”, a adăugat premierul britanic.

Johnson va participa la parada anuală de la New Delhi de Ziua Republicii din India.

Una dintre cele trei sărbători naționale ale Indiei

Ziua Republicii marchează ziua în care noua Constituţie a Indiei a intrat în vigoare pe 26 ianuarie 1950. India şi-a obţinut independenţa faţă de Marea Britanie în 1947, dar a existat o perioadă de tranziţie în cursul căreia ea era considerată încă dominion.

Ziua Republicii este una dintre cele trei sărbători naționale ale Indiei. Parada militară tradițională, la care asistă Președintele, are loc în capitala New Delhi, iar în capitalele fiecărui stat al Indiei au loc alte festivități.

India, oficial Republica India, este o țară din sudul Asiei. India se află pe locul 7 în ierarhia țărilor după suprafață, pe locul doi după numărul locuitorilor și este statul democratic cu cei mai mulți locuitori.