Președintele Klaus Iohannis face prima mișcare publică după ce în aceste zile România a fost prinsă în scandalul dintre PNL și USR-PLUS. Șeful statului va participa la inaugurarea primului centru mobil de vaccinare din județul Ilfov, în comuna Afumați, la ora 12:00.

Astfel de centre sunt inaugurate astăzi în 7 județe. Este vorba despre Arad, Bacău, Constanţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi şi Sibiu.

Șeful comitetului național pentru vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spunea încă de ieri că de miercuri începe vaccinarea anti-COVID prin centrele mobile.

Declaraţiile făcute, miercuri, de către preşedintele Klaus Iohannis

“Suntem foarte aproape de capacitatea pe care ne-am dorit-o de 100.000 persoane vaccinate/zi. Sunt foarte mulțumit de cum a decurs campania de vaccinare până acum și de pregătiri.

Sunt foarte bucuros să văd că multă lume vine efectiv la vaccinare. Câteva zeci de persoane așteaptă aici (la centrul mobil din Afumaţi – n.red.) să între la vaccinare.

Astfel de containere vor fi folosite în toate localităţile în care este nevoie de vaccinare de acest tip, fără programare. Vom continua, se vor deschide noi centre, vom găsi noi modalități de a veni în întâmpinarea cetățeanului care dorește să se vaccineze.

Vreau să repet, pe scurt, câteva date esențiale. Suntem în continuare în plină pandemie. Unii cred că dacă a venit primăvara, s-a terminat pandemia: nu este așa!

Restricțiile nu înlătură pandemia. Ele doar încetinesc răspândirea pandemiei, astfel încât eroii noștri din prima linie, medicii, să-i poată trata pe cei cu forme grave.

Există o SINGURĂ cale de ieșire din pandemie: vaccinarea! Chiar dacă există foarte multe dezbateri și discuții, se vede că Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat toate tipurile de vaccin. Ele sunt sigure și previn apariția formelor grave ale bolii.

Mă voi implică în continuare în campania de vaccinare!

Doar vaccinarea în masă ne va permite să ieșim din pandemie, ne va permite să facem concedii la vară, să mergem unde ne dorim, la concerte sau teatre. Contez pe voi toți să participați la această campanie de încurajare a vaccinării.

Înainte să ajung aici, am primit o veste tristă. Există un incendiu la un spital de psihiatrie din Slatina. Datele ne arată că nu sunt persoane grav rănite, persoanele din incintă au fost evacuate. Situația definitivă vă va fi prezentată de cei care intervin acolo.

Este nevoie de reformă, trebuie să facem spitalele mai performante, mai sigure, iar despre asta voi vorbi în extenso, probabil în această seară, când cred că vom avea ceremonia pentru noul ministru al Sănătății”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.

Anunțul făcut chiar înaintea vizitei lui Iohannis

„Avem 14 judeţe identificate în care vom demara pentru moment această etapă de vaccinare. Sigur că vor intra, rând pe rând, şi alte judeţe. Avem şapte judeţe în care vor fi dislocate aceste centre mobile de vaccinare. În celelalte judeţe, acolo unde există spaţii adecvate, vom aloca doar echipe mobile împreună cu tot ce au nevoie pentru a efectua vaccinarea în spaţiile deja amenajate”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

În centrele mobile vor fi distribuite, pentru moment, vaccinuri Moderna, care pot fi păstrate la temperaturi de plus 2 – 8 grade Celsius pentru 30 de zile.

„Au fost stabilite şi o serie de criterii de organizare a activităţii de vaccinare, în mod deosebit prin intermediul operatorilor economici, operatorii privaţi. Vorbim de angajaţii proprii, de angajaţii altor operatori economici cu care sunt în relaţie contractuală, precum şi membrii familiei acestora. Vorbim de cele trei tipuri de vaccinuri disponibile, nu vorbim doar de un vaccin disponibil”, a precizat Gheorghiță.

Ieșirea publică a lui Iohannis vine pe fondul tensiunilor care au existat în interiorul Coaliției de guvermnare. CEi de la PNL și USR-PLUS au avut luni o serie de negocieri, care însă au eșuat. Ei s-au întâlnit din nou pentru a soluționa problemele apărute după revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății. Conform celor discutate în cadrul ședinței, Vlad Voiculescu nu va mai lucra în Ministerul Sănătății. De asemnea, s-a abordat situația lui Florin Cîțu. Pentru ca acesta să rămână premier, USR PLUS cere ca PNL să implementeze anumite modificări care nu sunt prevăzute în programul de guvernare.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin