Prețurile petrolului au scăzut joi cu 4%, din cauza îngrijorărilor provocate de noile măsuri de carantină adoptate de guverne în Europa și Asia pentru a opri creșterea numărului de cazuri de Covid-19, în pofida faptului că circulația navelor prin Canalul Suez este în continuare blocată și nu se știe când va fi reluată, transmite Reuters, conform news.ro.

Cotațiile petrolului au pierdut majoritatea creșterilor consemnate în ședința precedentă, determinate de știrile privind eșuarea unei nave comerciale de mari dimensiuni în canalul Suez.

Investitorii ignoră acum acest blocaj

Amintim că, prețurile petrolului au crescut miercuri cu circa 6%, recuperând practic scăderea înregistrată marți. Creșterea se datorează eșuării unei nave în Canalul Suez și din cauza îngrijorărilor că incidentul ar putea bloca livrările de țiței în regiune. Creșterea de joi a fost susținută și de date din SUA referitoare la reluarea activităților de rafinare, care sugerează că rafinăriile și-au revenit în mare parte după valul de frig produs în Texas în luna februarie.

O uriașă navă transportatoare de containere a blocat Canalul Suez timp de peste o zi, dar a fost redresată parțial, urmând ca cea mai rapidă rută maritimă între Europa și Asia să fie deblocată, potrivit unui anunț făcut miercuri de agentul portuar GAC.

În acest context, investitorii ignoră însă acest blocaj, având în vedere că numai o mică parte din țițeiul mondial este livrat prin acest canal.

Prețul petrolului WTI, de referință pe piața americană, a scăzut cu 4,38%, la 58,50 dolari pe baril, iar prețul petrolului Brent cu 4,19%, la 61,71 dolari pe baril.