Președintele Ungariei, Katalin Novak, s-a întâlnit miercuri cu omologul său din Slovenia, Natasa Pirc Musar, la Budapesta.

Cei doi șefi de stat au condamnat agresiunea rusă din Ucraina şi s-au pronunţat în favoarea găsirii rapide a unei soluţii de pace, convenind să caute aliaţi în acest scop şi subliniind că la mijloc se află pacea regională.

Katalin Novak cere Ucrainei să nu aibă aşteptări iraţionale: Nu ne vom trimite fiii şi soţii pe câmpul de luptă

„Ucraina nu trebuie încurajată să nutrească aşteptări iraţionale cu privire la ajutorul pe care îl primeşte. Nu ne vom trimite fiii şi soţii pe câmpul de luptă”, a spus Katalin Novak.

Preşedintele Ungariei a ținut să precizeze că în regiunea Transcarpatia a Ucrainei trăiesc 150.000 de etnici maghiari care luptă pentru a-şi redobândi drepturile şi că, dacă Ucraina aspiră să devină o ţară europeană, trebuie să respecte standardele europene.

Totodată, Ungaria a acceptat şi ajutat circa 1,5 milioane de refugiaţi de la începutul războiului, a amintit ea.

De asemenea, Katalin Novak a mai spus că situaţia minorităţilor din Ungaria şi Slovenia este „exemplară” şi „reprezintă un exemplu al modului în care trebuie sprijiniţi şi respectaţi cetăţenii minoritari”.

Consolidarea relațiilor dintre Ungaria și Slovenia

Preşedintele Ungariei a subliniat pe de altă parte că integrarea Balcanilor de vest este în interesul UE şi acest proces trebuie accelerat.

Ea a mai spus că Ungaria lucrează la reducerea dependenţei sale de energia rusă şi contează pe sprijinul Sloveniei în acest sens.

Katalin Novak a ținut să menționeze că Ungaria şi Slovenia continuă să-şi dezvolte bunele relaţii, remarcând că Ungaria este primul stat în care omoloaga sa slovenă efectuează o vizită oficială după alegerea sa în funcţie, la sfârşitul anului trecut.

Problema importului de cereale din Ucraina

Reamintim că, în acest weekend, Polonia, Ungaria și Slovacia au interzis în importul de cereale din Ucraina, iar Comisia Europeană a calificat aceste măsuri comerciale unilaterale drept inacceptabile.

Guvernele de la Varşovia şi Budapesta au transmis că decizia interzicerii importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina a fost luată pentru a-și proteja sectorul agricol.

Cât despre Slovacia, ministrul Agriculturii din această ţară a avertizat că a epuizat toate opţiunile juridice de a reglementa importurile din Ucraina şi a menţine în acelaşi timp „coridoarele solidarităţii”.