Președintele Klaus Iohannis va efectua, marți, 29 decembrie a.c., o vizită oficială la Chișinău, la invitația Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Aceasta va fi prima vizită la nivel înalt primită, la Chișinău, de Maia Sandu, după preluarea mandatului de Președinte, în urma votului covârșitor exprimat de către cetățenii Republicii Moldova în favoarea sa la alegerile prezidențiale din data de 15 noiembrie a.c.

Va fi adoptată o Declarație comună

Vizita Președintelui României la Chișinău va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susținere pentru noul Președinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum și un mesaj de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept și de consolidare atât a parcursului european, cât și a relațiilor privilegiate cu România.

Din această perspectivă, în cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, și respectiv pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă publicat de Președinție.

Totodată, cei doi Președinți urmează să adopte o Declarație comună prin care se urmărește consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.

”Refacerea și consolidarea relațiilor cu România”

În context, trebuie precizat că relațiile Bucureștiului cu Chișinăul ar putea reintra pe un făgaș normal, după ce Maia Sandu, candidata pro-europeană, a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, învingându-l pe candidatul pro-Moscova, Igor Dodon.

Bucureștiul și Kievul au fost printre primele capitale care au felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Mai mult, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, la invitația Maiei Sandu, va face o vizită la Chișinău imediat ce aceasta își va prelua mandatul.

La rândul ei, Maia Sandu i-a spus într-o discuție telefonică președintelui Klaus Iohannis că ”va depune eforturi susținute pentru refacerea și consolidarea relațiilor cu România”.