Premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a recunoscut că instituirea stării de urgenţă pentru o perioada de 60 de zile în Republica Moldova este nejustificată. În opinia sa, măsura e utilizată în scopuri politice. Primul-ministru interimar a arătat intervalul de două luni nu a fost propus de executiv, informează joi Radio Chişinău, citat de Agerpres.

Guvernul interimar a lăsat la latitudinea parlamentului stabilirea intervalului de timp pentru starea de urgenţă. Deputaţii au fost cei în măsură să stabilească perioada de 60 de zile, a specificat Ciocoi, citat de IPN.

Aureliu Ciocoi a declarat, într-o emisiune miercuri seara la un post de televiziune local că instituirea stării de urgenţă pentru o perioada de 60 de zile este lipsită de logică. Acesta, care este fost consilier al preşedintelui socialist prorus Igor Dodon, a susținut că ar fi fost suficientă doar o lună, cu posibilitatea prelungirii acesteia.

Premierul Moldovei dă cărțile pe față

„Cred că 30 de zile ar fi fost suficient, dar în hotărârea cu care am mers noi în faţa parlamentului nu am indicat niciun termen. Se putea institui, iniţial, starea de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile şi, ulterior, în funcţie de evoluţia epidemică să se decidă dacă se prelungeşte sau nu. Pot să recunosc că recomandarea cu care a venit guvernul în faţa parlamentului a fost folosită în scopuri politice”, a declarat premierul interimar moldovean la postul de televiziune TV8.

Instituirea stării de urgenţă, votata de deputaţii Partidului Socialiştilor (PSRM, de stânga, prorus) şi ai Partidului Şor – condus de oligarhul Ilan Şor a fost criticată de opoziţie. Aceștia au susținut că măsura este utilizată pentru amânarea declanşării alegerilor parlamentare anticipate. Trebuie spus, în context, că oligarhul Ilan Șor se ascunde în străinătate de justiţia moldoveană. El a luat această decizie după ce a fost condamnat în prima instanţă în dosarul furtului miliardului de dolari din 2014.