Premierul Ludovic Orban a declarat că România va acţiona în continuare pentru intensificarea relaţiei cu SUA.

Anunțul lui Ludovic Orban

„Vă asigur că România, partener strategic puternic al SUA şi stat profund ataşat consolidării relaţiei transatlantice, atât sub forma Alianţei nord-atlantice, cât şi a cooperării SUA-UE, va acţiona şi pe mai departe pentru ca această relaţie să se intensifice.

România este şi va continua să fie unul dintre aliaţii de nădejde ai SUA, este o opţiune firească bazată pe valori, idealuri şi interese comune împărtăşite de popoarele noastre. Am convingerea că Parteneriatul nostru va continua să crească stimulat de prietenia şi legăturile dintre cetăţenii noştri şi autorităţile din cele două ţări, precum şi dintre companiile şi investitorii români şi americani sau dintre organizaţiile universitare şi civice din statele noastre”, a spus Orban, la recepţia Ambasadei SUA cu ocazia Zilei Independenţei.

„Ca şef al executivului, consider că principiile și valorile capătă forță și durabilitate prin eforturi constante și cooperare mutual benefică. Este motivul pentru care programul de guvernare pune un accent special pe aspectele concrete ale extinderii și aprofundării Parteneriatului strategic dintre Statele Unite ale Americii și România.

Ne-am stabilit de la bun început să fundamentăm politica noastră externă pe trei piloni care îi conferă stabilitate și predictibilitate, continuarea întăririi și extinderii Parteneriatului strategic cu Statele Unite, creșterea rolului contribuției și profilului României în Uniunea Europeană și în NATO. Colaborarea bilaterală cu SUA, intensă și eficientă, nu se limitează doar la politica externă și de securitate, parteneriatul nostru strategic și-a dovedit eficiența și flexibilitatea prin adaptarea rapidă la circumstanțele speciale prin care trecem. Ne-am putut reorienta rapid metodele de lucru și de comunicare, asigurând continuitatea și fluența dialogului strategic bilateral, ne-am extins domeniile de cooperare prin gestionarea efectelor pandemiei de COVID-19”, a mai spus premierul.