Guvernul francez nu-și va mai asuma răspunderea decât pentru chestiuni bugetare, a anunţat premierul Elisabeth Borne, într-un interviu acordat AFP, în condiţiile în care acest gest pe care l-a făcut cu reforma pensiilor a amplificat protestele din ţară.

Elisabeth Borne a dorit, de asemenea, să „liniştească” sindicatele şi a anunţat că va discuta cu grupurile parlamentare şi partidele politice, inclusiv din opoziţie, relatează Le Figaro.

„Obiectivul pe care l-am stabilit pentru viitor este să nu mai existe 49.3 în afara textelor financiare”, a declarat Elisabeth Borne, referindu-se la textul din Constituţie care permite angajarea răspunderii guvernamentale.

Guvernul Borne, supus la două moțiuni de cenzură, ambele respinse

Articolul 49 alineatul 3 din Constituţie permite adoptarea unui text fără vot în parlament, dar expune guvernul la o moţiune de cenzură. Două moţiuni pentru textul privind reforma pensiilor au fost respinse săptămâna trecută, dar una dintre moţiuni a fost la nouă voturi distanţă de reuşită.

„De la începutul legislaturii, au fost adoptate definitiv 11 proiecte de lege şi 12 proiecte de lege propuse. S-a recurs la 49.3 doar pe trei texte”, care sunt textele bugetare pentru 2023, printre care şi reforma pensiilor, inclusă într-o lege de rectificare a bugetului pentru asigurări sociale, a precizat premierul, potrivit AFP.

Reforma pensiilor își urmează cursul

Elisabeth Borne a vrut de asemenea să „liniştească” sindicatele, spunând că este „disponibilă” să se întâlnească cu ele şi pe alte subiecte decât cel al pensiilor, o reformă contestată de zece săptămâni în stradă.

„Sunt disponibilă şi pentru partenerii sociali. Trebuie să găsim calea potrivită: întâlniri bilaterale, poate o întâlnire intersindicală… Trebuie să calmăm lucrurile. Şi să ne putem întoarce să lucrăm asupra tuturor chestiunilor” sociale dificile, de reconversie profesională etc., a declarat premierul.

În ceea ce priveşte pensiile, ea a reamintit că reforma a fost adoptată şi că aceasta „îşi va urma cursul” la Consiliul Constituţional, care va da un aviz, după care preşedintele Republicii „trebuie să promulge legea”, aşa cum prevede Constituţia.

Discuții cu grupurile parlamentare

Însărcinată de Emmanuel Macron să construiască un program de guvernare şi un program legislativ, Elisabeth Borne a declarat că va „desfăşura” un „plan de acţiune” în următoarele trei săptămâni „care îi va mobiliza pe toţi cei care vor să facă să facă (ţara) să meargă înainte”.

În cursul săptămânii care începe la 3 aprilie, premierul va primi grupurile parlamentare şi partidele politice, inclusiv cele din opoziţie, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, cu scopul de a „linişti ţara” şi de a „dialoga cu toţi actorii asupra metodei pe care guvernul doreşte să o pună în aplicare”.

Luni, ea urmează să-i primească pe preşedinţii comisiilor din Parlament, marţi pe preşedinţii Senatului, Gérard Larcher, şi al Adunării Naţionale, Yaël Braun-Pivet, apoi miercuri pe liderii partidelor majoritare, înainte de a se întâlni la sfârşitul săptămânii cu miniştrii şi parlamentarii pe teme legate de educaţie.