Noi secretari de stat au fost numiţi la Ministerul Sănătăţii şi la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Potrivit unei decizii a premierului Florin Cîţu publicate marţi în Monitorul Oficial, Andreea-Anamaria Moldovan a fost desemnată secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Au avut loc și eliberări din funcții

Prim-ministrul a semnat şi numirea lui Marius Mihai Vasiliu ca secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Au avut loc şi eliberări din funcţii.

Nicolae Dragoş Garofil a fost eliberat din calitatea de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Totodată, Diana Olivia Morar şi-a dat demisia din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei. Premierul a semnat eliberarea ei din această calitate.

Toate deciziile au fost publicate în Monitorul Oficial.

PNL, USR Plus și UDMR și-au împărțit secretarii de stat

Trebuie precizat că secretarii de stat și subsecretarii de stat sunt numiți prin decizie a Primului-ministru și desfășoară activitățile stabilite prin ordin sau instrucțiune de către ministrul în subordinea căruia se află, realizând operațiunile care decurg implicit din acestea.

Secretarii de stat pot emite dispoziții și rezoluții scrise. Ei coordonează compartimentele stabilite prin ordin de ministru și activitățile stabilite prin acte normative.

PNL, USR Plus și UDMR au convenit, în cadrul negocierilor privind formarea coaliției de guvernare, cum să își împartă exact posturile de secretar de stat din viitorul guvern.

Astfel, din cei 80 de secretari de stat pe care îi va avea Guvernul Cîțu, PNL va numi 42, USR Plus – 26, iar UDMR – 12.

Ministerele cu cei mai mulți secretari de stat

Cei mai mulți secretari de stat se află la Transport și Dezvoltare – 6, ministere urmate cu câte 5 secretari de stat de cele al Finanțelor, Educației, Economiei, Mediului și Fondurilor Europene.

Urmează cu câte 4 secretari de stat ministerele Justiției, Externelor, Internelor, Muncii și Digitalizării.

Câte 3 secretari de stat activează la Apărare, Cultură, Energie, Sport și Tineret.

Sursă foto: INQUAM / George Călin.