Potrivit unor extrase publicate luni de presa britanică din discursul pe care premierul britanic îl va rosti la summitul G20 de la Los Cabos din Mexic, Cameron estimează că zona euro, din care Marea Britanie nu face parte, trebuie să se pregătească să facă sacrificii pentru ca dificultăţile de pe continent să nu submineze restul economiei mondiale.

”Dacă Zona euro vrea să subziste, atunci ea trebuie să ia cel puţin câteva decizii dificile”, potrivit lui Cameron.

Soluţiile alternative ”sunt fie stagnarea permanentă cauzată de o criză a Zonei euro, fie o ruptură provocată de incapacitatea de a respecta bazele economiei care ar avea consecinţe financiare ce duc la afectarea gravă a economiei mondiale, inclusiv celei a Marii Britanii”.

David Cameron este un campion al măsurilor de austeritate şi s-a ţinut de orientările sale, în pofida traversării Marii Britanii printr-o recesiune la sfârşitul anului trecut.
Ce înseamnă G20

Şefii de stat şi de guvern din ţările bogate şi emergente din G-20 se reunesc luni la Los Cabos, în Mexic, într-un context dificil pentru economia mondială, între criza din Zona euro şi încetinirea ritmului de creştere economică.

Duminică, electoratul grec a lansat un semnal pozitiv către G-20, permiţând dreptei politice, favorabilă cooperării cu creditorii internaţionali ai Atenei, să obţină o majoritate pentru formarea unui guvern.

Munca este uriaşă pentru soluţionarea problemelor datoriei Zonei euro şi liderii continentului urmează să fie îndemnaţi de către omologii lor să accelereze reformele economice.

Resursele Fondului Monetar Internaţional sunt şi ele pe agenda discuţiilor. Zona euro şi alte circa douăzeci de state au promis să contribuie cu 430 de miliarde la resursele FMI.

Ţările membre BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) ar putea preciza suma contribuţiei lor, pe care încă n-au stabilit-o.

Cu puţin timp înainte de deschiderea summitului, preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel american, Barack Obama, se vor întâlni în condiţiile existenţei unor tensiuni după întreruperea misiunii Organizaţiei Naţiunilor Unite  în Siria.