Sezonul rece nu aduce doar temperaturi scăzute în Marea Britanie, ci și schimbări în sistemul sanitar. Serviciul Național de Sănătate (NHS) al Regatului Unit a avertizat că sistemul medical se va confrunta cu o „iarnă ca niciuna alta”, în acest an, din cauza coronavirusului, a lipsei de personal medical și a cererii fără precedent.

„Pregătiţi-vă pentru dozele booster în fiecare iarnă”

Amanda Pritchard, directorul executiv al NHS Anglia, a spus că NHS este pregătit în cazul în care i se va cere să livreze o campanie anuală de vaccinare, similară cu programul de vaccin împotriva gripei din iarnă, transmite Daily Mail, relatează blacknews.ro. Potrivit declarațiilor, NHS se pregătește pentru lansarea anuală a vaccinului de rapel anti-covid.

Comitetul Mixt pentru Vaccinare și Imunizare (JCVI – Joint Committee on Vaccination and Immunisation) a recomandat ca programul de administrare a dozelor booster să include adulții cu vârste de la 40 de ani în sus. Nici segmental tânăr nu este ignorat. Se dorește formarea de noi recomandări pentru două injectări a adolescenților de 16 și 17 ani.

„Am avut ieri cel mai recent sfat de la JCVI cu privire la extinderea (rapelurilor) la persoanele de peste 40 de ani, precum și a administrării a doua doze tinerilor de 16 și 17 ani , și cred că ne putem aștepta la noi extinderi în viitor. Ne gândim deja la cum putem face vaccinuri de rapel anual, dacă sunt necesare.”, a spus Amanda Pritchard.

Britanicii, sunați să se vaccineze

Aceasta îndeamnă persoanele nevaccinate să accepte invitațiile de imunizare prin ser „cât mai curând posibil” în momentul în care sunt apelați de autorități. Ea a evidențiat faptul că o treime dintre oameni au nevoie de o perioadă cuprinsă între două și cinci săptămâni pentru a se prezenta la sediul de vaccinare și a rezerva un loc, după ce sunt contactați cu privire la un rapel.

În acest timp, Departamentul pentru Sănătate și Asistență Socială a informat că până în acest moment au fost administrate 13 milioane de doze booster în Marea Britanie, depășind 1 milion în ultimele trei zile.

Profesorul Mike Tildesley, membru al grupului Scientific Pandemic Influenza Modeling (Spi-M), a explicat că vaccinările repetate ar putea fi oferite „pentru anii următori” în scopul de a menține Covid-19 la distanță cât mai mare de populația britanică. În ciuda faptului că pierderile umane cauzate de Covid-19 au scăzut în ultimele două zile, datele oficiale demonstrează că mortalitatea a revenit la nivelurile înregistrate în martie.