Acţiunile Apple au scăzut sub 505 dolari în timpul unei şedinţe de la jumătatea lunii noiembrie, nivel cu mai mult de 25% mai mic decât maximul istoric de 705 dolari atins odată cu lansarea iPhone 5 pe 21 septembrie. Aceasta este echivalent cu intrarea în teritoriul unei pieţe „bear”. Chiar dacă acţiunile Apple au recuperat ceva teren de la statutul de „bear”, sentimentul pentru acestea rămâne deteriorat.
„Dacă eşti un trader, mă gândesc că Apple mai are ceva de crescut. Dar ceea ce am văzut în declinul de peste 20% este doar primul pas al unui declin multi-anual, care cred că se va încheia cu o scădere de 50-70% a acţiunilor”, a spus Schatz.
Schatz vede în orice creştere pe termen scurt o oportunitate de a-ţi lichida poziţiile pe Apple. Iar dacă deţii o mulţime de acţiuni Apple, Scahtz crede că este timpul să scapi de ele sau să foloseşti câteva opţiuni de protecţie.
“Dacă ipoteza ta, care este şi a mea, e că pe termen lung Apple e pe cale să coboare sub 500 dolari sau 400 dolari pe acţiune, atunci nu poţi fi lacom pe partea cealaltă, deoarece creşterile sunt pe cale de a fi doar temporare”, spune Schatz.
Cu o companie precum Apple este dificil să te retragi dintr-o poziţie short (de vânzare la termen), dar nu este exclus.
Nici măcar un dividend special sau o splitare a acţiunilor nu vor întoarce Apple în teritoriul pieţei “bull” (caracterizată de creşteri de peste 20%), spune Schatz. El crede că astfel de evenimente ar conduce la o frenezie a investitorilor şi ar trimite acţiunile pe creştere. Dar aceasta ar fi o oportunitate de a vinde tot pe creştere.
În concluzie: Schatz nu mai cumpără povestea de creştere continuă a Apple. El crede că exuberanţa iraţională a alimentat creşterea de peste 220% din ultimii cinci ani. El urmăreşte o strategie de exit, nu un punct de intrare.
Ieri, în jurul orei 20:20 (ora României), acţiunile Apple scădeau cu circa 2,36%, până la 572,36 dolari, nivel la care capitalizarea companiei era de 540 miliarde dolari. De la vârful de capitalizare din septembrie, de 661 miliarde dolari, Apple a pierdut până acum 120 miliarde dolari din valoarea de piaţă.