Boeing, Porsche și Aurora Flight Sciences, o filială a Boeing, dezvoltă un concept pentru un vehicul de decolare și aterizare verticală, complet electric. Inginerii din ambele companii, precum și filialele Porsche, Porsche Engineering Services GmbH și Studio F.A. Porsche, vor implementa și testa un prototip.

„Combinăm punctele forte ale celor două companii globale de renume pentru a aborda un potențial segment cheie de piață al viitorului”, a declarat Detlev von Platen.

Boeing Co, planificatorul american a declarat, joi, că lucrează cu marca de automobile sportive Volkswagen, Porsche, pentru a dezvolta un vehicul care zboară electric, capabil să transporte oameni în mediul urban.

Companiile vor crea o echipă internațională pentru a aborda diverse aspecte ale mobilității aeriene urbane, inclusiv analiza potențialului de piață al vehiculelor premium și posibilele cazuri de utilizare.

Acest nou parteneriat va explora cum ar putea arăta o ofertă „premium” în epoca mobilității aeriene urbane, și va avea drept scop proiectarea aeronavei (până la dezvoltarea și testarea unui prototip real), precum și să descopere cum ar arăta piața potențială pentru un serviciu aerian premium.

Totuși, se pare că această legătură Porsche și Boeing anticipează un viitor în care mobilitatea aeriană variază în ceea ce privește prețul, nivelul serviciilor și accesul. Constructorul auto citează un studiu realizat de propriul grup de consultanță care a constatat că transportul aerian urban ar putea crește semnificativ începând cu aproximativ anul 2025, motiv pentru care a intrat acum în acest acord.

Un studiu din 2018 realizat de Porsche Consulting prognozează că piața de mobilitate aeriană urbană va crește semnificativ după anul 2025. Studiul indică, de asemenea, că soluțiile urbane de mobilitate aeriană vor transporta pasagerii mai rapid și mai eficient decât mijloacele convenționale de transport curente, cu un cost mai mic și cu o flexibilitate mai mare.

Porsche și-a propus să construiască mașini zburătoare care pot fi utilizate ca taxiuri

Boeing concurează deja cu Airbus SE și alte companii pentru a introduce vehicule mici, capabile să decoleze și să aterizeze vertical.

De asemenea, la începutul acestui an, producătorul a efectuat un zbor de test inaugural al unui prototip de mașină aeriană, care putea găzdui doi-patru pasageri și poate zbura până la 50 de mile.

Zborul de test s-a realizat la câteva luni de la prezentarea Airbus unde a fost expus prototipul unui vehicul de pasageri autonom, care are capacitatea de a zbura și de a conduce.

Ironia este că, probabil, pentru viitorul prevăzut, orice serviciu de mobilitate aeriană va fi „premium” din punct de vedere al costurilor de acces și utilizare. Deja, Uber și alții au lansat un serviciu de elicopter pentru naveta pe distanțe scurte.

„Porsche încearcă să-și îmbunătățească domeniul de activitate ca producător de mașini sport, devenind un brand important pentru mobilitatea premium. Pe termen lung, acest lucru ar putea însemna trecerea la a treia dimensiune a călătoriei”, spune Detlev von Platen, membru al Comitetului Executiv pentru Vânzări și marketing la Porsche AG.

Scopul companiei este de a dezvolta un vehicul aerian sigur și eficient.

„Această colaborare se bazează pe eforturile noastre de a dezvolta un nou ecosistem de mobilitate sigur și eficient și oferă o oportunitate de a investiga dezvoltarea unui vehicul de mobilitate aeriană urban premium cu un brand auto important”, a declarat Steve Nordlund, vicepreședinte și director general al Boeing NeXt, o organizație care pune bazele unui ecosistem de mobilitate de generație următoare, în care vehiculele autonome și pilotate pot coexista în siguranță.

„Porsche și Boeing reunesc inginerie de precizie, stil și inovație pentru a accelera mobilitatea aerului urban în toată lumea”, a mai declarat acesta.

Boeing este cea mai mare companie aerospațială din lume și furnizor principal de avioane comerciale, sisteme de apărare și securitate și servicii globale. În calitate de principal exportator american, compania sprijină clienții comerciali și guvernamentali din mai mult de 150 de țări. Boeing angajează peste 150.000 de oameni în întreaga lume și beneficiază de talentele unei baze de furnizori la nivel mondial. Bazându-se pe o moștenire de conducere aerospațială, Boeing continuă să conducă în tehnologie și inovație, să investească în oamenii săi și în creșterea viitoare.