Barack Obama a obţinut 49% opinii ‘nefavorabile’ – cel mai ridicat nivel de la începutul mandatului său de preşedinte, în ianuarie 2009 – şi 48% opinii "favorabile", conform sondajului difuzat de postul de televiziune ABC şi cotidianul Washington Post.

Este pentru prima oară când Obama întruneşte mai multe opinii nefavorabile decât favorabile, subliniază autorii sondajului.

Totuşi, actualul preşedinte democrat se bucură în continuare de mai multe intenţii de vot decât Newt Gingrich, care este considerat favorit între candidaţii la învestitura republicană în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie anul viitor.

Astfel, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor a obţinut în noul sondaj o cotă foarte apropiată de opinii nefavorabile /48%/ cu preşedintele Obama, dar semnificativ mai puţine păreri favorabile – 35%.

Mai mult, 23% dintre persoanele intervievate s-au declarat ‘foarte’ favorabile preşedintelui Obama şi doar 12% au exprimat o părere similară în ce-l priveşte pe Gingrich.

Procesul electoral pentru alegerile din noiembrie din SUA va începe cu alegerile primare republicane din statul Iowa, la 3 ianuarie, şi va dura până în vara lui 2012, când va fi stabilit cel care va obţine învestitura republicană pentru a candida la preşedinţia SUA, înfruntându-l pe Obama, care candidează pentru un al doilea mandat.
Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1012 persoane între 7 şi 11 decembrie, prin telefon, de către institutul Langer Research, cu o marjă de eroare de 3,5 puncte.