”Nu există niciun indiciu care să confirme că etichetarea greşită ar fi avut loc în România, la unităţi sau undeva pe teritoriul României", a spus Constantin. Potrivit ministrului Agriculturii, din cele 35 de abatoare autorizate pentru sacrificara cailor existente în România,  doar două unităţi au fost anunţate de partea franceză ca posibil implicate: o unitate din Botoşani şi una din Braşov.
Agenţia Britanică pentru Siguranţă Alimentară (FSA) a anunţat joi că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, conţinea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel.  Preşedintele companiei franceze Comigel, Erick Lehagre, a anunţat vineri că produsul, respectiv carnea de cal folosită în lasagna considerată de vită, provenea de la un producător român. Pe de altă parte, grupul agroalimentar suedez Findus a acuzat sâmbătă furnizorul de carne pentru lasagna, societatea franceză Spanghero, că a livrat carne de cal din România cu menţiunea ”carne de vită”.

Ponta:  ”România nu acceptă să fie suspectul de serviciu”

Prezent la conferința de presă de la MADR, premierul Victor Ponta a declarat că România are tot interesul ca firmele care se fac vinovate de etichetarea greşită a cărnii de cal, indiferent de statul în care activează, să fie identificate şi sancţionate, arătând însă că frauda nu s-a comis în ţara noastră şi că România nu trebuie să fie tratată ca "suspectul de serviciu".

"Am ţinut, în mod intempestiv, să fiu informat direct de către ministrul Agriculturii, de către preşedintele Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare, asupra modului în care a fost tratat acest caz. Autorităţile române au luat foarte în serios sesizările din presa internaţională. Credibilitatea şi respectarea standardelor de către producătorii români este esenţială. România a avut în ultimii ani o dezvoltare importantă a pieţei agroalimentare, capacitatea noastră de producţie şi de export, atât în UE, cât şi în afara UE, a crescut şi va creşte în continuare şi atunci orice situaţie de acest gen trebuie tratată cu toată seriozitatea", a spus Ponta. Premierul a precizat că, sâmbătă și duminică, toate autorităţile românești cu atribuţii în domeniu, fără să aibă sesizări oficiale sau date suplimentare, în afară de articolele din presă, au verificat cele două abatoare exportatoare din România şi modul în care respectă prevederile legale şi standardele. "Din toate datele pe care le avem în acest moment, nu există niciun fel de încălcare a regulilor europene comise de firme din România sau pe teritoriul României, din acest motiv, în perioada imediat următoare, au de la mine şi ministrul Agriculturii şi preşedintele ANSV şi toate autorităţile cu atribuţii în domeniu sarcina clară de a dovedi faţă de autorităţile europene şi faţă de mass-media toată transparenţa necesară. Este o preocupare legitimă de a se afla adevărul – în acelaşi timp, de a solicita în numele României ca firmele – fie că se află în Franţa, în Luxemburg sau în altă parte – care sunt vinovate să răspundă în mod direct. Nu cred că România, fiind transparentă şi respectând toate standardele, poate şi trebuie să accepte statutul de suspect de serviciu. Este foarte clar că firma franceză nu a avut niciun contract direct cu societăţi din România şi că trebuie stabilit – pentru credibilitatea la nivel european – unde s-a produs frauda şi cine este vinovat de această fraudă. Interesul şi puterea noastră directă au fost de a verifica în România dacă există aşa ceva şi, pe baza a ceea ce avem în acest moment, nu avem nicio încălcare a normelor europene şi a standardelor", a mai spus premeirul Victor Ponta.

Dacian Cioloș: ”Cu aceste lucruri nu  ne putem juca”

La rîndul său, Comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a declarat: ”Nu este portofoliul meu și nici nu am fost la Bruxelles în ultimele zile, dar ceea ce pot să spun este faptul că nu avem de a face cu o problemă de sănătate alimentară, ci cu una de risc de fraudă, iar, până în momentul de față, Comisia Europeană nu are date care să incrimineze vreun stat sau vreo firmă anume. Dar, Comisia este în contact cu toate guvernele implicate și sunt convins că, până la urmă se va face lumină, pentru că acestea sunt lucruri cu care nimeni nu se poate juca”. Cioloș a mai spus că este în interesul României să se afle imediat, prin conlucrarea cu autorităţile europene, unde s-a produs frauda, cine este vinovat şi să se aplice sancţiuni drastice celor vinovați.