Astfel, Guvernul cere conducerii Parlamentului să stabilească ziua şi ora la care să se reunească cele două Camere legislative şi să dea un mandat celui care va reprezenta România la Consiliul European din 28 iunie, a declarat premierul Victor Ponta.
”Aştept ca cele două Birouri permanente să stabilească ziua şi ora la care va avea loc această reuniune a Camerelor reunite, evident aşteptând ca Parlamentul să dea un mandat celui care va reprezenta România la Consiliul European oficial din 28 iunie, în aşa fel încât poziţia României să aibă toată legitimitatea şi toată puterea de aplicare necesară”, a spus Ponta, după şedinţa de Guvern în care s-a adoptat scrisoarea către Legislativ.
Şeful Guvernului vrea să se adreseze astfel Parlamentului privind problematica la nivel european. ”Intenţionez să mă adresez Parlamentului României pentru a prezenta situaţia actuală pe teme pe care opinia publică le cunoaşte – aderarea la Spaţiul Schengen, Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie, problema absorbţiei fondurilor europene, situaţia negocierilor pentru viitorul mecanism multianual de finanţare în perioada 2014-2020”, a enumerat Ponta.
El a arătat că are altă opinie decât cea a preşedintelui Traian Băsescu privind reprezentarea la Consiliul European, dar nu doreşte să exporte disputa internă pe acest subiect.
”Deşi am altă opinie şi altă opţiune decât a preşedintelui ţării, nu doresc şi nu voi face niciodată nimic de natură să exporte dincolo de graniţele ţării un conflict de natură instituţională existent în România. Nu o să mă vedeţi mergând în acelaşi timp la o reuniune europeană, pentru a da practic un mesaj prost faţă de modul în care se iau deciziile în România. Dacă preşedintele a ţinut foarte mult să participe la această reuniune informală, nu era cazul să merg şi eu acolo şi să exportăm o dezbatere care de fapt îşi are locul aici în interiorul României”, a spus premierul.
Însă în perspectiva reuniunii Consiliului European din 28 iunie, Ponta a susţinut că problematica discutată la Bruxelles are caracter executiv.
”Însă pentru viitor, mai ales că şi astă seară, la întâlnirea informală, dar mai ales pe 28 iunie la întâlnirea formală a Consiliului European, se vor dezbate teme de creştere economică, de politică fiscal-bugetară, teme care ţin de piaţa muncii, adică teme executive, care ţin de guvernele ţărilor membre ale UE, am prezentat în plenul Guvernului şi voi trimite astăzi către Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului o solicitare de a prezenta în plenul Camerelor reunite o declaraţie referitoare la problemele actuale pe agenda UE şi obligaţiile şi acţiunile care revin României”, a subliniat Victor Ponta.