Uniunea Europeană a interzis vechile becuri incandescente cu o putere mai mare sau egală cu 100W şi va elimina treptat toate becurile ineficiente din punct de vedere energetic de pe piaţa europeană. Până în 2020, prin această măsură se va economisi suficientă energie cât pentru a asigura alimentarea a 11 milioane de case pe an, în timp ce facturile la curent vor scădea, în medie, cu 25 de euro pe an.
Producători de electronice de renume, precum Samsung, LG, Toshiba sau Panasonic, au lansat în ultimii ani becuri cu LED care reprezintă o soluţie pentru viitor. Panasonic, al treilea producător la nivel mondial şi furnizorul principal de becuri din Japonia, şi-a propus creşterea businessului până la 150 de milioane euro anual, de la 50 de milioane de euro în prezent, şi poziţia a treia pe piaţa europeană a corpurilor de iluminat cu LED până la finalul anului fiscal 2015 (31 martie 2016).

„Avem o experienţă bogată în producerea de LED-uri, precum şi mai multe fabrici în Europa, cea mai recentă fiind cea din Serbia, deschisă în urmă cu doi ani. Piaţa este în continuă creştere, iar atingerea obiectivului Uniunii Europene, de creştere cu 20% a eficienţei energetice, este posibilă, LED-ul fiind răspunsul“, a declarat Laurent Abadie, şeful Panasonic pentru Europa.
Japonezii au lansat recent mai multe modele de becuri cu LED care au o durată de viaţă de aproximativ 25 de ani. O altă companie care a intrat, recent, şi în ţara noastră cu soluţii de iluminat este BenQ. Lămpile BenQ cu tehnologie LED au o durată de viaţă de 50.000 de ore, ceea ce înseamnă că pot funcţiona până la 17 ani într-un regim de utilizare de opt ore pe zi. Din punctul de vedere al consumului de energie, acestea reduc factura electrică lunară cu până 60%. Alţi producători de becuri LED sunt sunt Nichia, Philips, Osram, Verbatim, Samsung, Toshiba, Cree, Led Lenser, LG şi Honsel.

Economie de peste 80%

Cel dintâi LED capabil să transforme energia electrică într-un fascicul de lumină vizibil ochiului uman a fost introdus pentru prima oară acum 50 de ani. Lămpile LED pot oferi o economie de 85% faţă de becurile convenţionale şi, pentru că nu conţin un filament care va arde în timp, acestea rezistă de cel puţin de 35 de ori mai mult. Având în vedere economia pe care o oferă referitor la energia electrică şi costurile de înlocuire, lămpile LED recuperează rapid investiţia, indiferent de preţul de achiziţionare.

În funcţie de utilizare, lămpile LED îşi pot recupera investiţia în mai puţin de un an. Conform firmei de cercetare NPD, piaţa soluţiilor de iluminat cu LED-uri va creşte de la 16 milioane de unităţi, în 2012, la 33 milioane, în 2013, şi se va tripla până în 2016.