nivelul primelor la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pana aproape de 1.000 de euro pe an, in cazul unei masini de clasa medie. La veniturile din Romania, o astfel de suma poate trage definitiv pe dreapta mare parte dintre soferi si este greu de crezut ca ar putea deveni, chiar si in 2007, mult mai usor de suportat. Dorind sa se integreze, Romania nu va avea insa de ales, neputand decat sa amane socul schimbarii cat mai mult catre 2007.Modificarile aduse Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile au reglementat schimbarile principale ce vor avea loc in regimul RCA. Aspecte dintre cele mai importante vor fi stabilite, insa, prin norme. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a elaborat deja un proiect al acestora, pe care l-a transmis, spre consultare, si societatilor de asigurari, si care ar putea fi aprobat pana la finele acestei luni, cand misiunea periodica a expertilor europeni se va afla la CSA.O prima cerinta de integrare – unificarea politelor RCA si Carte Verde, astfel incat asigurarea sa aiba valabilitate atat pe teritoriul Romaniei, cat si in UE, va fi indeplinita chiar de anul viitor. Tot in 2005 vor creste si limitele de raspundere ale asiguratorilor, pana la cele din UE. Cum in cazul unei polite incheiate unui sofer roman s-ar putea ajunge in situatia de a datora despagubiri pentru accidente provocate in Europa Occidentala (despagubiri mult mai mari decat cele obisnuite la noi, mai ales la vatamari de persoane, unde se pot solicita inclusiv daune morale uriase), asiguratorii considera ca primele trebuie majorate in consecinta. Potrivit aprecierilor de pana acum, acoperitor in noile conditii ar fi un nivel al primei de cel putin 500 de euro pe an. Scumpirile vor fi determinate si de cresterea contributiei la fondul victimelor strazii, a carui utilizare a fost deblocata recent prin schimbarile legislative. Comisia de Supraveghere nu va lasa, insa, asiguratorii sa stabileasca singuri prima de asigurare decat in anul integrarii. Pana atunci, liberalizarea se va face cu doua trepte mici, tabelul primelor aprobate de CSA continuand sa aiba cea mai mare greutate. Anul viitor, scumpirile s-ar putea mentine sub 40-45% (anul trecut cresterea a fost de circa 30%). Pentru a impiedica o explozie si mai mare a tarifelor, limitele de raspundere vor creste numai pana la nivelul actual din UE (de exemplu, 100.000 de euro pentru daune materiale). Statele vest-europene intentioneaza insa sa majoreze din nou aceste limite (pana la un nivel de aproape trei ori mai mare). La acestea din urma Romania nu se va alinia mai devreme de anul integrarii.Cresterile de tarife vor fi, totusi, mai „blande” pentru soferii cu un cazier rutier curat, in conditiile in care din 2006 va fi introdus sistemul „bonus-malus” de diferentiere a primelor. In anii urmatori, diferentele ii vor avantaja si pe soferii cu autovehicule inregistrate in comune si orase mai mici, precum si pe cei cu experienta.

Etapele liberalizarii
· In 2005 tabelul tarifelor RCA va fi aprobat tot de CSA, asiguratorii avand libertatea de a le misca in sus sau in jos cu cel mult 10%. Intre doua companii, diferenta ar putea ajunge astfel la 20%.
· Pentru anul viitor, scumpirea primelor din tabelul aprobat de CSA nu va fi mai mare de 40-45%.
· In 2006, libertatea de stabilire a tarifelor va fi extinsa pana la 15% din nivelul aprobat de CSA
· Abia in 2007 companiile vor putea decide singure cat trebuie sa solicite la incheierea unei polite RCA (cu acoperire si pe teritoriul altor tari).