Iar surpriza cea mai mare, scrie sursa citată, este aceea că Merz chiar are șanse să devină viitorul cancelar. Considerat o „vedetă” în ascensiune a politicii, protejat al liderului conservator Wolfgang Schäuble, Merz și-a văzut ambițiile politice spulberate în 2002. Când Merkel, deja lideră de partid, i-a dat vânt, pentru a prelua controlul asupra grupului parlamentar CDU.

În vârstă de 65 de ani, Merz este avocat corporatist, job de pe urma căruia a reușit să adune o mică avere. Lăsat mult timp pe banca de rezerve, pentru conservatorii vechi din CDU el a rămas mereu favoritul, Merkel fiind acuzată că a încălcat principiile esențiale ale partidului, ducându-le mult spre stânga în probleme precum migrația și politica socială.

După ce Merkel a renunțat la funcția de șefă a partidului, în 2018, Merz, considerat în primul rând un apărător al valorilor tradiționale, a fost scos din joben pentru cursa de lider al CDU.

Merz a reușit chiar să o surclaseze pe Annegret Kramp-Karrenbauer, aleasă de Merkel să-i succeadă în postul de cancelar. Doi ani mai târziu însă, după decizia-surpriză a lui Kramp-Karrenbauer de a se retrage și de a renunța la aspirațiile de a-i succeda lui Merkel, Merz revenit. Și candidează împoriva noii alegeri a lui Merkel, Armin Laschet, premierul landului Nordrhein-Westfalen.

În partid, există însă temeri că pozițiile conservatoare îi vor înstrăina pe alegătorii de dreapta și pot pune în pericol o coaliție cu Verzii. „O victorie a lui Merz ar fi un dezastru”, spune un oficial din cadrul partidului. Iar Merz a reușit în ultimele luni să stârnească controverse după unele comentarii cu privire la o serie de subiecte, de la homosexualitate până la COVID-19. Întrebat dacă ar fi de acord ca o persoană gay să devină cancelar, el a răspuns cu un NU categoric. Acuzat că și-a făcut din homosexualitate și pedofilie o temă recurentă, Merz a negat categoric.

În plus, unii dintre cei care au lucrat îndeaproape cu el se îndoiesc că Merz ar avea experiență pentru a conduce cea mai mare țară din Europa. Îl descriu ca pe un individ care este opusul unui jucător de echipă și total nepotrivit pentru a se plia unei coaliții guvernamentale. Cu toate acestea, după 20 de ani cu Merkel, mulți politicieni din CDU tânjesc după o abordare mai conservatoare a lui Merz. Întrebarea e dacă Germania este pregătită de consecințe, conform politico.eu.