Deja, in trei din sectoarele Capitalei si in municipii precum Oradea, Timisoara sau Tulcea, taxele si impozitele locale pot fi platite prin mijloace electronice. Acestea presupun informarea online (de acasa sau de la info-kiosk-ul de la sediul primariei), precum si plata prin POS-uri instalate la sediul primariilor sau prin Internet.
De exemplu, contribuabilii care locuiesc in sectorul 2 al Bucurestiului pot plati taxele prin Internet, daca detin cont bancar si contract de Internet banking cu Banc Post si Banca Comerciala Romana. De asemenea, plata este admisa si prin ATM-ul acestor banci, in cazul in care platitorul de taxe detine un cont de card. Aplicatiile puse la dispozitie de administratiile locale sunt simplu de utilizat, chiar si de catre cei care nu sunt familiarizati cu noile tehnologii. |n plus, site-ul ofera si o varianta demo privind realizarea platilor.
Prin intermediul unei asemenea pagini Internet, utilizatorul, in schimbul unei parole pe care o procura de la Administratia Publica Locala, obtine informatii privind creantele si termenele de scadenta, istoricul chitantelor emise si evidenta intentiilor de plata, evolutia platilor pentru bunurile declarate, precum si lista bunurilor aflate in lista administratiilor publice locale.
Obligativitatea de a introduce sisteme electronice de plata are ca termen limita data de 1 februarie 2003 pentru municipii si 1 noiembrie 2003 pentru orase si comune (daca exista solicitari in acest sens). Cei care nu intentioneaza sa foloseasca mijloacele electronice pot recurge, in continuare, la sistemul traditional de plata prin intermediul oficiilor postale, avand insa de infruntat impedimentul cozilor interminabile.
Pe langa usurinta de plata, in opinia autoritatilor, noul sistem va aduce si mai multa eficienta. „Noua solutie de plata va eficientiza procesul de colectare a taxelor si impozitelor de la cetateni, va face posibila reducerea cheltuielilor administrative generate de sistemele clasice de plata”, declara ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Dan Nica. Pentru plata de la distanta a taxelor locale sunt vizati, in general, cei aproximativ trei milioane de utilizatori de carduri, a mai spus ministrul Nica.
|n orasele si sectoarele Capitalei in care sistemul electronic este deja functional, plata taxelor si impozitelor locale pentru 2003 se poate face incepand cu 6 ianuarie. Desi autoritatile au comunicat ca peste 50% din administratiile locale care inca nu au implementat sistemul electronic sunt intr-o faza avansata de implementare a acestuia, ramane de vazut cate vor face sistemul functional chiar de la 1 februarie. Deja, termenul limita a mai fost amanat o data. Pe de alta parte, Legea nr. 291/2002 care aproba OG nr. 24/2002 privind plata taxelor locale prin mijloace electronice prevede amenzi cuprinse intre 20 si 150 milioane lei pentru administratiile care nu respecta termenele limita anterior mentionate.
|n privinta entuziasmului contribuabilor privind noua modalitate de plata, acesta nu pare a fi totusi prea mare, intrucat, la inceputul acestei saptamani, numarul persoanelor inregistrate pe forumul de discutii de pe site-ul Primariei sectorului 2 din Bucuresti era mai mic de zece.
Pentru a permite efectuarea platii taxelor si impozitelor locale si prin intermediul mijloacelor electronice, sistemul bancar si-a modernizat solutiile si serviciile puse la dispozitia clientilor. Potrivit Regulamentului nr. 4 al Bancii Nationale a Romaniei, MCTI trebuie sa avizeze tehnic sistemele informatice pentru efectuarea platilor electronice. MCTI este responsabil de procesul de avizare pentru solutiile de Internet banking oferite de Frankfurt Bucharest Bank, ING Bank si Banc Post.