"Ne aşteptăm să înregistrăm anul acesta un profit de câteva sute de milioane de euro, pe baza actualelor date, şi să avem un declin semnificativ al creditelor neperformante", a afirmat Michael Sallas la Adunarea generală a acţionarilor.

Piraeus Bank şi-a redus pierderile la 37 de milioane de euro în primul trimestru din 2016, de la 1,24 miliarde de euro în trimestrul patru din 2015. Provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut în perioada ianuarie – martie 2016 cu 79%, la 289 milioane de euro, de la 1,38 miliarde de euro în trimestrul patru din 2015.

Piraeus vrea să-şi reducă rata creditelor neperformante, care s-a ridicat la 39,8% din totalul împrumuturilor la 31 martie 2016. Am depăşit perioada în care înregistram un nivelul de vârf al creditelor neperformante", a dat asigurări Sallas.

Piraeus Bank se aşteaptă la redresarea economiei Greciei în 2017, când avansul ar urma să depăşească 2%. Anul acesta PIB-ul Greciei va înregistra o creştere zero sau se va contracta cu 0,5%, a estimat preşedintele celui mai mare grup bancar elen.

Acesta se aşteaptă ca BCE să accepte din nou, în următoarele săptămâni, obligaţiunile greceşti drept garanţii în schimbul creditelor oferite băncilor elene, în urma deciziei miniştrilor de Finanţe din zona euro de a debloca noi fonduri pentru Atena.

Dacă BCE va reîncepe să accepte obligaţiunile greceşti drept garanţii în schimbul creditelor, băncile elene vor putea renunţa la finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei şi vor putea beneficia de finanţare mai ieftină de la BCE.

În februarie 2015, BCE a renunţat brusc să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru finanţare, transferând practic către Banca Centrală a Greciei povara finanţării băncilor elene.

"Această decizie va ajuta la reducerea dependenţei băncilor de finanţarea de urgenţă şi va sprijini profitabilitatea sectorului bancar elen", a declarat Michael Sallas.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine o participaţie de 26,2% la Piraeus Bank, după recapitalizarea de anul trecut. Capitalizarea de piaţă a grupului bancar elen se ridică la 2,6 miliarde de euro.

Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricţiile asupra mişcărilor de capital, introduse în iunie, de creşterea ratei creditelor neperformante şi de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

SURSA: Agerpres