Vânzările de maşini noi vor creşte cu 27% în acest an, cu mult peste estimările făcute iniţial de APIA, care prevedea o majorare de numai 5%.

O nouă prognoză privind vânzările de maşini pe piaţa autohtonă dă fiori reci celor care se confruntă zilnic cu traficul infernal, dar umple de bucurie inimile comercianţilor de maşini.

Conform unor estimări date publicităţii zilele trecute de Dan Vardie Consult, creşterea vânzărilor de autovehicule noi va fi cuprins, în cursul acestui an, între 20% şi 27%. „După ce, anul trecut, piaţa românească a depăşit pentru prima dată pragul istoric de 300.000 de autoturisme noi vândute, 2008 va fi sub semnul atingerii următorului prag de 400.000 de maşini“, consideră Dan Vardie.

În estimările sale, analistul a luat în calcul două scenarii, unul „conservator“, care ar duce la un volum de 380.000 de unităţi, reprezentând o creştere de 20% a pieţei, şi unul optimist, conform căruia majorarea ar fi de 27%, atingându-se astfel 400.000 de unităţi comercializate. Ambele procentaje menţionate în prognoză sunt cu mult mai mari decât ritmul de creştere anticipat iniţial de vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA), Brent Valmar. Acesta declara, la începutul anului, că „la nivelul APIA, ar fi posibilă o creştere de 5%, însă s-ar putea întâmpla ca piaţa să înregistreze o stagnare sau o scădere“.

Deşi această diferenţă majoră între prognoze pare surprinzătoare, trebuie menţionat faptul că, în ultimii ani, toate estimările APIA au fost mult sub adevărata evoluţie a pieţei. De exemplu, la începutul lui 2006, Dan Vardie Consult a prognozat o creştere a pieţei de 20%, în timp ce asociaţia a prevăzut un avans de doar 5%. Statistica finalului de an a înregistrat o creştere de 18,9%. Anul trecut, situaţia s-a repetat. În timp ce APIA anunţa o majorare procentuală cu o singură cifră, piaţa a avansat în realitate cu 23,4%.

Explicaţia este simplă. Pentru importatorii şi comercianţii de maşini este mai bine ca prognozele să fie depăşite, astfel încât la final de an rezultatele să fie mult mai bune, arătând astfel „performanţele“ companiilor. Din nefericire, aşa cum  arată şi un studiu realizat de aceeaşi companie de consultanţă, păcălit de cifre ajunge să fie chiar clientul. Estimând creşteri minore, comercianţii nu îşi pot dimensiona corect reţeaua de service. Se ajunge astfel la timpi de aşteptare de câteva săptămâni sau chiar luni pentru o reparaţie. De altfel, luând în calcul răspunsurile a 18 importatori, studiul dat publicităţii cu câteva săptămâni în urmă arată că problema service-urilor este cauzată şi de lipsa de interes a comercianţilor. Trei dintre respondenţi au menţionat slaba calitate a serviciilor de reparaţii ca rezultat al „lipsei de interes pentru această activitate, clientul fiind oricum obligat la acest demers“.

Pe lângă această problemă, importatorii au menţionat la acest capitol „explozia pieţei care a lăsat în urmă capacitatea de a asigura service-ul“ (25%), altă pătrime a dat drept cauză lipsa personalului calificat, iar cei mai mulţi – 35% – au dat vina pe migraţia forţei de muncă.

Taxa de poluare, influenţă mai mică decât cursul de schimb

Chestionarul completat de cei 18 importatori indică impactul taxei de poluare abia pe locul doi ca importanţă în cadrul „factorilor care vor influenţa piaţa auto în 2008“. Principala influenţă asupra vânzărilor este atribuită devalorizării leului în raport cu monedele de referinţă, euro şi dolarul SUA. Al treilea factor important luat în calcul de respondenţi este evoluţia pieţei creditului bancar. La acelaşi capitol, 69,2% din cei chestionaţi au declarat că viitoarea taxă va da un impuls pozitiv comerţului cu maşini noi, în primul semestru din 2008, pentru ca, în a doua parte a anului, numărul de clienţi să fie ceva mai redus. Procentele rămase din total se împart în jumătate şi au poziţii contrare. 15,4% consideră că din cauza taxei piaţa de autoturisme noi se va reduce cu 20%, ceilalţi declarând că influenţa va fi insesizabilă.

SUV-urile şi monovolumele sunt pe val

În 2007, piaţa de autoturisme noi din import a avut ca principal actor segmentul C, unde au fost înregistrate vânzări de peste 82.000 de unităţi. Liderii acestei zone au fost Renault Megane, Opel Astra Classic şi Skoda Octavia. În privinţa ritmului de creştere însă, această clasă de vehicule a avansat cu 62,1%, fiind depăşită net de SUV-uri şi monovolume cu creşteri de 70,6%, respectiv 81%.

Pentru anul în curs este de aşteptat, conform importatorilor chestionaţi, încă o creştere de 50%-60% în zona SUV-urilor şi chiar de 60%-70% în cea a monovolumelor. Alte segmente de piaţă pentru care se anticipează avansuri importante sunt segmentul A, cu circa 40%, C, cu 35% şi D, cu acelaşi procent.

Pe lângă estimările importatorilor de maşini, studiul menţionează o efervescenţă puternică în segmentul vehiculelor de teren în 2008. „Segmentul SUV va înregistra cea mai importantă evoluţie, cu o creştere prognozată de noi la 65%-70%. Este probabil cea mai dinamică zonă în piaţa românească, dar şi pe multe alte pieţe europene“, consideră Dan Vardie.

În privinţa evoluţiei pe totalul pieţei de vehicule, în studiu se menţionează, aşa cum spuneam, două scenarii, unul conservator sau pesimist şi unul optimist. Cel conservator arată o creştere cu 30% a vânzărilor de maşini din import, până la 266.000 de unităţi, şi o majorare cu numai 2,7%, până la 113.874, a comerţului cu vehicule autohtone. Celălalt scenariu, cel optimist, prevede o creştere cu nu mai puţin de 39% a numărului maşinilor importate şi una de 5% pentru cele autohtone. 

69,2% cred că în prima jumătate a anului se vor vinde mai ales maşini noi, pentru ca noua taxă de poluare să fie resimţită în semestrul doi.

78,6% din importatori consideră că devalorizarea monedei naţionale faţă de euro şi USD va fi factorul care va influenţa cel mai mult piaţa în 2008.

61,5% din cei 18 respondenţi prevăd o creştere cu 20% a pieţei de vehicule de ocazie, în timp ce alţi 23% mizează pe o majorare de 50%.

64,3% cred că procentul de maşini diesel din totalul pieţei de autoturisme va rămâne la acelaşi nivel cu cel de anul trecut, adică 43,7%.

44% au nominalizat creditul bancar ca principală metodă de finanţare a achiziţiei, în timp ce alţi 40% au optat pentru leasing.

Capital – Editia nr.13, data 2 aprilie 2008