Situaţia companiilor europene va continua să se deterioreze în acest an. Panica îi face pe mulţi strategi să-şi decimeze trupele şi abia apoi să analizeze ce vor face cu supravieţuitorii.

Puse în faţa unei cereri în scădere şi a unor condiţii dure de finanţare, firmele vor continua să reducă forţa de muncă şi vor îngheţa recrutările. Acestea sunt pronosticurile Comisiei Europene pentru 2009.

Reacţiile angajatorilor sunt greşite, în opinia consultanţilor de la Deloitte. „Probabil că, în Europa, criza a atins punctul maxim, iar de acum încolo, încet, încet, ne vom reveni.“ Doina Patrubani, directoarea Departamentului de Management Consulting de la Deloitte România, consideră că „învingători vor fi cei care nu şi-au decimat armata înainte de a-şi fi pregătit o strategie de afaceri adecvată contextului.“ 

Piaţa muncii din statele UE este deja plină de victime. În ianuarie, rata medie a şomajului ajunsese la 8%, iar creşterea cu încă două procente pe parcursul acestui an devine tot mai posibilă. Organizaţia patronală BusinessEurope preconizează că 4,5 milioane de persoane şi-ar putea pierde locurile de muncă în 2009, cu un milion mai mult decât estimările făcute recent de Comisia Europeană.

Primele şase sectoare de activitate care au înregistrat până în prezent cel mai mare număr de disponibilizări, la nivel european, au fost industria auto, cu o pierdere de 33.467 de joburi, retail, cu 31.443, brokeraj, cu 12.957, producţia de echipamente şi aparatură, cu 11.783, poştă şi telecomunicaţii, cu 8.765, calculatoare şi activităţi conexe, cu 8.057.

Analizele efectuate la sfârşitul lui 2008 indicau faptul că economia ţărilor membre ale Uniunii  Europene va începe să-şi revină uşor în 2010, după recesiunea care va marca anul curent. Recentele declaraţii oficiale ale reprezentanţilor Comisiei Europene, prin care se anticipează că în 2010 vor mai fi pierdute încă 500.000 de locuri de muncă în UE, generează exasperare în mediul de afaceri.

Înlocuirea unui angajat costă salariul acestuia pe doi–trei ani

„Dacă reacţionează la impulsuri emoţionale, compania ar putea suferi pierderi greu de recuperat ulterior“, este prima atenţionare pe care o face Doina Patrubani în cadrul sesiunilor de consultanţă oferită întreprinzătorilor. „Acum, concedierile se fac ca urmare a unor atacuri de panică. Puţini manageri se gândesc la faptul că înlocuirea unui angajat costă salariul acestuia pe doi–trei ani.“

Revenirea economiei europene la normalitate îi va pune în dezavantaj competitiv pe toţi cei care au tăiat costurile cu personalul înainte de a-şi fi revizuit strategia şi optimizat toate celelalte costuri operaţionale.

„Studiile întreprinse de noi arată în continuare cât de important este capitalul uman în realizarea strategiei oricărei organizaţii. Chiar dacă trecem printr-o situaţie de criză, rolul oamenilor nu s-a schimbat. Dimpotrivă!“ Directoarea de la Deloitte consideră că trebuie doar să analizezi în ce fel îţi vei reorienta şi potrivi oamenii în noul context al afacerii. În plus, managementul companiilor trebuie să se focalizeze acum, cu precădere spre restructurarea proceselor de producţie, prin inovare şi tehnologizare, măsuri care pot conduce la o reducere importantă a costurilor.

Schimbări de la zi la zi

La sfârşitul lunii martie, ANOFM înregistra 45.074 de posibile concedieri, cu aproape 12.000 mai multe decât cele anunţate la începutul aceleiaşi luni. Cele mai afectate, în afara Capitalei, vor fi judeţele Prahova, Hunedoara, Timiş şi Argeş.

153-28469-14_g_100x30.jpg

Perspective sumbre în uniunea europeană

Franţa Numărul şomerilor ajunsese în ianuarie 2009 la nivelul din 2007: două milioane. Aproximativ 170.000 de locuri de muncă vor dispărea în prima jumătate a acestui an. Renault a anunţat un plan de reducere a 6.000 de locuri de muncă în Europa, iar PSA Peugeot, a 3.500 de posturi în Franţa. Valeo va renunţa la 5.000 de angajaţi per total (1.600 în Franţa şi 1.800 în alte ţări din UE).

Germania Numărul persoanelor care îşi vor pierde locul de muncă în acest an se estimează că va ajunge până la 500.000. BMW, Daimler, GM, Ford, VW, Audi şi Porsche au anunţat reducerea sau suspendarea temporară a producţiei. BASF a anunţat că va închide temporar 80 de fabrici în toată lumea, iar în alte 100 va reduce producţia.

Marea Britanie Din aprilie, Toyota va reduce producţia la cele două fabrici din Burnaston şi Deeside, ceea ce va duce la disponibilizarea a 200 de angajaţi temporari. Banca HSBC Holdings Plc ar putea concedia aproximativ 1.000 de angajaţi. Vodafone intenţionează să trimită sute de angajaţi în şomaj, până în martie 2011. Prognozele Confederation of British Industry indică o creştere a numărului persoanelor care-şi vor pierde locul de muncă la trei milioane, până în 2010.

Italia Industria constructoare de maşini a fost sectorul afectat în mod deosebit de criză. Şi sectoarele de servicii de intermediere şi bunuri de larg consum au înregistrat scăderi la începutul acestui an. Fiat a suspendat temporar producţia la cele trei fabrici din Italia. STMicroelectronics va tăia 4.500 de locuri de muncă din unităţi din toată lumea.

Spania Se aşteaptă la o creştere a ratei şomajului la 16% până la sfârşitul anului. Ford a suspendat temporar contractele a 990 muncitori la fabrica din Valencia şi a anunţat oprirea producţiei pentru 21 de zile în primul semestru al acestui an.

Polonia Cu aproximativ 10.000 de locuri de muncă disponibilizate în ianuarie 2009, Polonia se situează pe primul loc în Europa de Est. Banca Polska Kasa a anunţat reducerea a 1.700 de locuri de muncă până la finalul lui 2009, Bumar Labedy, 1.600 de posturi, PZU, firmă de asigurări, 1.500 de posturi, compania Poczta Polska, 1.500 de posturi.

Cehia Skoda a anunţat reducerea a 4.000 de locuri de muncă, reprezentând 30% din totalul disponibilizărilor pe ţară. Industria producătoare de articole de porţelan şi cristal este şi ea lovită; Karlovarsky porcelán, 1.540 de posturi desfiinţate, Jablonex Group, 200 de posturi, Crystalex Novy Bor, 136 de posturi.

153-28468-14piatamuncii14.jpg