Valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienți în ultimele trei luni ale anului trecut s-a ridicat la 2,32 miliarde lei (551 milioane euro), în creștere cu 4,4% față de ultimul trimestrul al anului precedent.
Această creștere se datorează exclusiv segmentului de medicamente pe bază de rețetă, care a atins o valoare de 1,72 miliarde lei (408 milioane euro), în creștere cu 8,0%. Celelalte segmente au avut variații negative în valoare, medicamentele fără prescripție având o valoare de 0,34 miliarde lei, în scădere cu 6,9%, iar segmentul de spital a atins 0,26 miliarde lei (61 milioane euro), în scădere cu 1,5% față de trimestrul patru din 2009.

La nivelul întregului an 2010, valoarea totală a pieței a fost de 9,62 miliarde lei (2,28 miliarde euro), în creștere cu 18,7% față de 2009; pe segmente, ratele de creștere au fost de 24 % pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă în farmacii, 6,3% pentru tratamentele eliberate fără rețetă si 3,6% pentru distribuția în spitale.

 
„În condițiile în care livrările de medicamente de la distribuitori au totalizat 11,24 miliarde lei în 2010, se poate afirma atât că industria farmaceutică este unul din principalii creditori ai României, cât și faptul că evoluția exportului paralel este în creștere”, spune Petru Crăciun, directorul general al Cegedim România. „Creșterea anuală a fost surprinzătoare pentru 2010, mai ales în raport cu evoluția altor industrii din România, dar aceasta se datorează, mult mai mult decât de obicei, performanței semestrului I.
Prognoza noastră anterioară de creștere anuală a fost depășită datorită creditării practicate de majoritatea companiilor producătoare, însa performanța semestrului II, și în special cea a trimestrului patru, confirmă apariția unui nou punct de inflexiune, cauzat în primul rând de sprijinul public redus și termenele de plată foarte lungi. În aceste condiții, rămânem rezervați pentru 2011, riscul sistemic fiind în crestere, iar evoluția pieței va depinde în mod substanțial atât de conduita companiilor, cât și de măsurile autorităților din sănătate, a mai spus managerul.

Ierarhia principalilor producători se menține, pe podium fiind Sanofi-Aventis (inclusiv Zentiva și Sanofi-Pasteur), cu vânzări de 872,7 milioane lei (207 milioane euro), aproape la egalitate cu Roche, care are 872,1 milioane lei, urmate de Pfizer (inclusiv Wyeth) cu 628,1 milioane lei (149 milioane euro).