Un eveniment mare pentru o colectivitate (inca) mica, asa s-ar putea caracteriza, sintetic, deschiderea unei case de licitatii in Bucuresti. Colectionarii au fost primii care s-au bucurat, duminica, 15 decembrie, de aparitia unei noi locatii destinate tranzactiilor cu obiecte de arta, a treia din tara. Pe termen lung, motive de satisfactie pentru lansarea casei Monavissa vor avea insa si creatorii de arta moderna. Piata romaneasca de arta este dominata, in prezent, de creatiile artistilor clasici. Piesele de arta moderna ajung cu greu sa fie incluse in programul licitatiilor si, chiar daca reusesc, putine sunt achizitionate. Mai bine decat oricine stie asta Alexandru Ghildus, presedintele casei Monavissa, artist plastic si fost presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Ca urmare, pentru prima licitatie organizata de aceasta casa au fost selectate picturi semnate tuculescu, Mattise Teutsch (ambele lucrari de catalog), Dimitrie Ghiata, Margareta Sterian.
Viitorul insa va aduce deschiderea casei de licitatii catre arta noua. Profesorul Ghildus ne-a declarat ca, incepand din primavara, Monavissa va programa „licitatiile – eveniment” (tematice), in care, alaturi de clasici, vor fi promovati artisti contemporani si moderni. „Incercam, in acest fel, sa aducem in atentia colectionarilor si arta contemporana; intentia noastra este sa obtinem si sa sustinem cotatii care sa se raporteze la valorile internationale”, afirma Alexandru Ghildus. Prima licitatie – eveniment va avea o tema incitanta pentru toate generatiile de artisti si de colectionari: „Nudul”.

Cu exceptia numelor „sacre” (Grigorescu, Brancusi etc.), operele celor mai multi artisti romani sunt tranzactionate, in tara, la preturi foarte scazute. A discerne intre un artist care, deocamdata, nu are o cota buna si unul care nu o va avea niciodata este o problema care poate fi rezolvata cu mult noroc sau cu ajutorul consilierilor de arta (ale caror servicii sunt puse la dispozitie de noua casa de licitatii). Acesta are un rol echivalent cu al consultantului de plasament pentru piata de capital.