O undă de şoc a zguduit pieţele financiare după ce indicele pieţei de capital din China a scăzut într-o singură sesiune aproape 9%. Indicii pieţelor internaţionale de capital au scăzut în medie 3%, iar cei din pieţele emergente, între 4% şi 7%.

Investitorii sunt acum în etapa reevaluării riscului. Risc dat atât de cotaţiile acţiunilor aflate acum „la stele“, cât şi de avalanşa de carry-trades prezentă în pieţe de ceva vreme. Văzând că într-o singură sesiune de tranzacţionare s-au evaporat aproximativ 140 de miliarde de dolari din capitalizarea pieţei de capital din China, ei şi-au adus aminte de situaţiile de criză din anii trecuţi.

Motiv pentru care şi-au reajustat portofoliile, acest lucru ducând la scăderile amintite din pieţele de capital şi la creşterea cotaţiilor instrumentelor de trezorerie din Statele Unite şi Europa. În plus, întoarcerea poziţiilor bazate pe carry-trades a dus la creşterea bruscă a yenului japonez, atât faţă de dolar, cât şi faţă de euro. În sesiunea din 27 februarie, yenul japonez a crescut faţă de dolar peste 250 de pips, la 117,91, şi peste 270 de pips faţă de euro, la 156,17.

Dolarul a scăzut şi faţă de euro, pe fondul veştilor venite din economia americană: comenzile pentru bunurile de folosinţă îndelungată au scăzut cu 7,8% în ianuarie, produsul intern brut pentru ultimul trimestru din 2006 (valoarea preliminară) a crescut cu numai 2,2% (faţă de 3,5%, estimarea precedentă), iar vânzările de case noi din ianuarie au scăzut 16,6%. Ca urmare, cotaţia euro faţă de dolar a spart nivelul de rezistenţă din zona 1,3170 şi a atins un maxim intra-day la 1,3259, foarte aproape de maximul anului.
Este posibil ca acest fenomen de realocare a riscului să continue şi astfel să asistăm în continuare la o perioadă cu volatilitate sporită.


Sursa: www.wbs.ro