Studiile clinice care deja se desfășoară ar urma să fie extinse pentru a putea fi inclusă și a treia doză pentru copiii sub 5 ani, anunță Pfizer-BioNTech.

Mai exact, producătorul farmaceutic anunță că este esențial un astfel de vaccin în contextul îngrijorărilor actuale. Pe de altă parte, testarea dozei trei va provoca o întârziere în transmiterea datelor către autoritățile de reglementare pentru a autoriza utilizarea în SUA.

Amintim faptul că încă din toamnă, CEO-ul Pfizer anunța că vor avea date pentru această grupă de vârstă până la sfârșitul anului 2021. Acum, compania spune că se așteaptă să depună rezultatele în „prima jumătate a anului 2022” dacă încercările au succes.

Totodată, trebuie menționat și faptul că până la momentul actual, companiile au spus că două doze nu au produs un răspuns imun robust la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani.

Amintim faptul că toate companiile, care au produs primul vaccin împotriva infecției cu coronavirus autorizat pentru utilizare în SUA, au declarat că au luat decizia „în urma unei revizuiri de rutină de către Comitetul extern independent de monitorizare a datelor”, care acționează ca un supraveghetor al studiilor clinice.

Sursele citate declarau atunci că studiu va include evaluarea unei a treia doze la cel puțin două luni după doza a doua, pentru a vedea care este nivelul de protecție oferit.

Cât de eficient este vaccinul Pfizer pentru varianta Omicron

„Studiul va include acum evaluarea unei a treia doze de 3 [micrograme] la cel puțin două luni după a doua doză din seria de două doze pentru a oferi niveluri ridicate de protecție în această grupă de vârstă tânără”, au spus companiile într-un comunicat.

Totodată, specialiștii au mai declarat că probleme de siguranță nu există, indiferent de vârstă.

„Nu au fost identificate probleme legate de siguranță, iar doza de 3 [micrograme] a demonstrat un profil de siguranță favorabil la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și sub 5 ani”, au spus aceștia.

Pe de altă parte, cercetările au ținut să sublinieze faptul că vaccinul Pfizer-BioNTech este mai puțin eficient împotriva variantei de omicron cu răspândire rapidă decât pentru tulpinile anterioare ale virusului. Cu toate acestea, s-a demonstrat că o doză de rapel adaugă o protecție semnificativă.

Pe lângă Pfizer, la rândul ei, la începutul acestei săptămâni, Moderna a anunțat rezultate similare pentru vaccinul său.