Pe perioada Preşedinţiei germane la Consiliul UE, vor fi intensificate discuţiile pe marginea adoptării unei scheme armonizate la nivelul UE pe tema etichetării nutriţionale în câmpul vizual principal al ambalajelor alimentare, conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Adoptarea unui sistem armonizat

Italia a contactat statele membre, printre care şi România, care nu au luat încă o decizie în ceea ce priveşte schema pe care o vor susţine, pentru a stabili o viziune comună în selectarea criteriilor ce vor fi adoptate.

„Una din acţiunile prevăzute se referă la adoptarea unui sistem armonizat pentru etichetarea nutriţională, iar o parte a statelor membre susţin pentru aceasta un model denumit Nutriscore, bazat pe un cod de culori. Italia a propus o altă schemă denumită Nutrinform battery, care oferă consumatorilor informaţii privind nivelul de energie asigurat prin consumul produsului, similar unei baterii energetice.

Procentul de energie pentru fiecare dintre componente, dar şi pentru 100 grame de produs alimentar, fără a utiliza coduri de culoare, ar putea reprezenta criterii pentru o etichetare obiectivă, care să nu afecteze percepţia consumatorilor asupra unor produse tradiţionale de tip IGP, STG, DOP”, este scris în comunicat.

Poziția României este similară cu cea a Italiei

Adrian Oros a exprimat că poziţia ţării noastre este similară cu cea a Italiei. Conform acestuia, o etichetă Nutrinform battery ar fi mai potrivit de utilizat, prin prisma faptului că nu defavorizează unele produse alimentare naturale.

„Suplimentar faţă de forma actuală prezentată a Nutrinform battery, România consideră utilă aplicarea unui simbol prin care produsele alimentare obţinute din materii prime naturale să fie evidenţiate, sau a unei prezentări grafice utilizând un cod de culori care să avantajeze produsele naturale”, este scris în comunicat.