Sumele deţinute în contul curent de clienţi sunt remunerate în condiţii foarte slabe sau deloc, relevă o analiză a portalului conso.ro. Băncile care mai oferă dobânzi cât de cât acceptabile pentru acest produs se pot număra pe degetele de la o mână. Chiar şi în aceste cazuri însă, dobânzile sunt, în general, sub nivelul inflaţiei.
Situaţia nu este anormală, conturile curente nefiind nici în alte ţări produse utilizate cu precădere pentru randamentele pe care le oferă ci, mai degrabă, pentru serviciile aferente şi pentru flexibilitatea lor. Contul curent este utilizat în special pentru realizarea de operaţiuni, plăţi şi încasări, în timp ce pentru economii, clienţii trebuie să îşi deschidă conturi speciale sau depozite. În România însă, mişcarea poate părea surprinzătoare în condiţiile în care, în ultimii ani, băncile au ţinut dobânzile la conturi curente la un nivel comparabil cu cele pentru depozite sau conturi de economii.

Banca face bani din banii clienţilor

Accesul rapid şi în orice moment la sumele de bani, prin ATM sau card bancar, este principalul beneficiu al contului curent. Accesibilitatea înseamnă însă că dobânda oferită clienţilor este, de cele mai multe ori, cuprinsă între 0% şi 0,15%. Cu toate acestea, chiar dacă clientul are teoretic acces la bani în orice moment, banca are foarte multe de câştigat. În baza istoricului de încasări şi plăţi al clienţilor, banca poate estima ce sume rămân permanent disponibile în conturi, astfel că poate plasa aceşti bani din diverse operaţiuni interbancare, pentru a obţine venituri. Spre exemplu, pentru un depozit overnight, rata dobânzii interbancară este, în momentul de faţă, 6%.

Dispare o modă

O serie de pachete de cont curent permit însă clienţilor să obţină dobânzi mai mari pentru sumele disponibile în conturile curente. Aceste oferte încep însă treptat să dispară.
Recent, ING Bank – instituţia care a lansat aceast produs pe piaţa autohtonă – a anunţat că va elimina această facilitate, urmând a elimina cu totul dobânda. La lansarea produsului, banca oferea o rată a dobânzii de 7% la lei, nivelul coborând în timp până la 2%. Din aprilie rata dobânzii va fi 0%. Produsul este disponibil doar pentru clienţii vechi, fiind retras din oferta curentă de mai multe luni, arată cei de la conso.ro.

Cine mai plăteşte dobândă