Cel mai bun tovaras de munca este, fara discutie, computerul. Pe el se pot scrie, la nesfarsit, complicate rapoarte care-l acopera pe angajat precum plapuma calduroasa in timpul iernii. Excesul elaborarii minunatelor referate, proiecte, planificari, situatii statistice s.a.m.d. poate umple chiar si timpul suplimentar de lucru, astfel incat prima de la sfarsit de luna sau de an sa dea aparenta unei depline justificari.
PC-ul este totodata si cel mai devotat prieten, pentru ca suporta orice in afara temelor de serviciu. Pe el se pot scrie de la originalele eseuri despre nemurirea sufletului angajatului care se afla la lucru, pana la compunerile copilului pentru orele de limba si literatura romana, referatele pentru seminarele de la facultate si, mai ales, lucrarea de diploma, daca organizatia nu da faliment pana-si termina odrasla studiile. Cu putina stradanie si un dram de talent, pe calculator se pot face tot soiul de felicitari personalizate, cu desene originale si pline de haz. Scoase in culori la imprimanta, mesajele respective sporesc valoarea unui cadou simbolic oferit de sarbatori sau cu ocazia zilelor de nastere.
Accesul la Internet deschide insa larg ferestrele angajatului pus pe… tocat timpul. Daca seful sta toata ziua cu ochii pe el si ii cronometreaza pauzele, discutia inceputa la o tigara pe hol cu un coleg din alt departament poate continua pe e-mail. Sueta electronica este la fel de palpitanta! Chiar si fara talent scriitoricesc, profunzimea sentimentelor fata de sefii nemilosi se poate la fel de bine explora prin intranetul intreprinderii. Acelasi sistem ofera deliciul de a flirta cu o colega sau cu un coleg de serviciu. Suportul melodic, realizat atat de simplu prin accesarea unuia dintre nenumaratele site-uri, contribuie adesea la cresterea inspiratiei angajatului, astfel incat „butonarea” epistolei electronice de iubire sa se transforme intr-un act de pura creatie!
Indiferent de nivelul salariului, cu ajutorul Internetului se pot face economii substantiale de sarbatori. Printr-un simplu clic se pot expedia tot felul de e-cards, care de care mai frumoase sau mai trasnite, la rude, colegi din liceu si facultate, prieteni, colaboratori, ba chiar si dusmani. Acestora li se pot trimite sugestive caricaturi sau chiar obscenitati virtuale. Alegerea si expedierea felicitarilor dureaza, dar merita efortul si timpul… consumat. In fond, sunt cele mai placute momente, dinaintea sarbatorilor, petrecute la serviciu.
In timpul anului, gratie tehnicii de varf, programul de lucru se poate umple cu tot felul de alte distractii inocente. Pentru categoria incepatorilor in tainele utilizarii computerului, jocurile de carti sunt cele mai accesibile. Pentru avansati exista oferta diversificata: table, sah, curse cu masinute, joculete tematice pline de imaginatie: cu lupte, monstri, stafii, animale preistorice… Maestrii Internetului reusesc sa deschida, precum Fat Frumos, usa castelului parasit cu iarba fiarelor, parolele ferecate pentru filmele porno. Dar efortul este rasplatit! Filmele se pot inregistra pe CD pentru aprofundarea subiectului acasa, ori pentru comercializarea valorosului „documentar”.
Sexul pe Internet ocupa timpul angajatului, indiferent de nivelul competentelor in IT sau de performanta echipamentelor de lucru. Angajatii care nu beneficiaza de cunostinte si nici de PC-uri sofisticate se multumesc sa copieze poze de pe Internet, pe care le arhiveaza cu grija, pe diverse categorii. In functie de starea psihica in care se gasesc si de nevoia de inspiratie, intre un referat de serviciu si altul, se poate deschide fisierul cu nuduri. Profesionistii in IT pot dialoga cu minunatele sex simboluri afisate pe Internet si-si pot satisface fantezii care fac sa treaca mai usor cele opt ore plicticoase de lucru.
Devoratorii de ore libere care nu-si pierd timpul cu prostii la serviciu, dar care sunt la fel de hotarati sa puna capat singuratatii, mai cu seama celei de pe meleagurile patriei, au posibilitatea sa-si faca prieteni pe Internet. Chat-ul este preferatul majoritatii angajatilor. Deschiderea unei camere virtuale faciliteaza un schimb fructuos de experienta cu nenumarati alti angajati din tara sau din lume. Desigur, nu pe teme de serviciu. Cu putina imaginatie si o poza bine aleasa, dialogurile pot ademeni interlocutorul, intr-o clipa de neatentie, chiar spre ofiterul starii civile. Vae victis!
Trasul chiulului spre beneficiul angajatului
Ce poate fi insa mai palpitant decat gasirea pe Internet sau in ziar a unui nou loc de munca? Multi angajati spun ca este pacat sa nu-si trimita pretutindeni CV-ul, daca tot au posibilitatea. In fond, este mult mai putin pagubitor pentru patron decat daca ar pierde timpul participand la competitii obositoare, pe bani, sau facand afaceri pe Internet. Sunt doar atatia colegi care chiar profita de beneficiile tehnicii de varf la serviciu! Ei se lasa antrenati in tot felul de concursuri si campionate cu premii. Intra pe anumite site-uri de unde incaseaza sute de dolari daca misca mouse-ul din cinci in cinci minute sau intra pe diverse reclame. Altii sunt si mai si! Utilizeaza computerul firmei pentru a crea pagini Web pe care apoi le comercializeaza. Sau, pur si simplu, se folosesc de e-mail pentru a-si promova micile afaceri personale. Ticalosia lor merge pana la a concura, din umbra computerului desigur, afacerea firmei la care lucreaza.
Cum pleaca seful, firul telefonului se inroseste de cat se vorbeste in interes de serviciu… privat. Se sondeaza piata, se contacteaza clientii, se dau ordine colaboratorilor si se incheie contracte menite sa suplimenteze veniturile obtinute din jobul de baza. Cati contabili nu tin, pe langa contabilitatea firmei, una sau mai multe evidente la alti intreprinzatori mici? Sau cati juristi nu acorda consultatii prin telefon altor intreprinderi care le solicita colaborarea? Angajatul nu mai are timp acum sa doarma pe furis. El isi sacrifica tot timpul liber de la serviciu pentru altii. Isi pregateste materiale, informatii sau alte lucruri necesare celui de-al doilea serviciu care incepe dupa orele de program.
In loc sa lase sculele si echipamentele sa se deprecieze prin nefolosire, micul angajat intreprinzator prefera sa inventeze cu ajutorul lor bunuri pe care le breveteaza in nume propriu. Cum prinde un moment, in loc sa lancezeasca pe scaun, repara o piesa sau chiar un mecanism, executa lucrari mai mici sau mai mari, artistice ori de uz casnic. Un cutit cu maner deosebit, o veioza cu design unic, un gratar special pentru fripturi sau o masinuta… mai mare, care functioneaza fara benzina. Intreprinderea este un loc extrem de propice pentru inovatie si exersarea unor competente care nu sunt apreciate de sefi.
Dar timpul se poate toca la fel de bine, in timpul programului, si pe banii clientilor. Adevaratii experti se fac ca lucreaza oriunde s-ar afla, indiferent de domeniu. Fie ca instaleaza un soft special, pentru care plata se face la ora efectiva de lucru, fie ca sunt instalatori, ei stiu cum sa „traga de timp”. Consultantii cu experienta isi fac ragaz sa trimita prin Internet mesaje pentru telefoanele prietenilor, sa scrie rapoarte personale ori sa mediteze indelung la rezolvarea unei probleme de matematica pe chat. Important este sa se incadreze in timpul platit de client pentru proiect. Nici angajatii dedati la munca fizica nu lancezesc. Un zugrav priceput, bunaoara, poate lucra usor la doua capete: si pe client, dar si pe patron. El da gata si apartamentul unde l-a trimis seful, dar si garsoniera de la scara de vizavi. Nu degeaba se spune ca meseria se fura, nu se invata.
Lipsa de organizare si normarea defectuoasa a muncii favorizeaza ciubucurile mai mari sau mai mici. Cum poti controla cu maxima rigurozitate munca pe teren a angajatilor? Greu, desigur, fiindca raportul de activitate se poate concepe „beton”. Cinci minute de documentare sau de control se pot transforma cu usurinta in cateva ore, cum o delegatie de o zi se poate prelungi cu o exelenta saptamana de concediu, la munte sau la mare, in interes de serviciu. Angajatul este inventiv si descurcaret direct proportional cu naivitatea sefului. r
Leafa merge, angajatul sta mult si se distreazar
Viata personala de la serviciu este mult mai palpitanta si incarcata de satisfactii decat pare la prima vedere. In functie de pozitia ierarhica si de nivelul veniturilor, fiecare angajat isi poate permite sa-si ocupe timpul in fel si chip. In primul rand, cu lectura presei care pune la dispozitie o incredibila gama de oferte: de la faptul divers pana la viata secreta a vipurilor, de la cele mai noi automobile pana la recentele promotii de publicitate, care mai de care mai atractive. r
Acum se poarta „lunch-ul” de afaceri. Sefii mai mari se duc sa ia masa in oras cu un client sau cu partenerii de afaceri. Angajatii se multumesc sa manance la birou. Dar si unii, si altii se simt la fel de bine, pentru ca discutiile se prelungesc intr-un mod foarte agreabil la siesta si nici nu simt cum se face ora de plecare acasa.r
Tot atat de bine se poate merge si la cumparaturi in timpul programului. Cea mai subtila metoda de a adormi vigilenta directorului este, desigur, shopping-ul electronic. Pentru cei cu salarii corespunzatoare practicarii acestui mod civilizat de achizitionare a bunurilor de consum, computerul este un instrument binecuvantat. Angajatul modest se descurca mai greu, dar nu este imposibil sa-si satisfaca acest mic viciu in timpul programului, daca are munca… de teren. Daca nu, sfantul bilet de voie asigura macar o raita prin magazinele din apropiere. Motive se gasesc destule: de la banala durere de masea pentru care este nevoie de un calmant, pana la probleme urgente si extrem de grave de familie. r
La fel de placute sunt si momentele de infrumusetare in timpul programului. Sefele cu dare de mana obisnuiesc sa mearga la saloanele de cosmetica. Un scurt mesaj lasat secretarei sau pe robotul de pe mobil, confera siguranta necesara pentru a petrece o ora in plus la coafor, in sala de gimnastica sau in nenumarate alte locuri create special pentru refacerea trupeasca. Chiar daca nu pleaca de la serviciu, nimic nu le impiedica nici pe subalterne sa aiba grija de frumusetea lor. La fel de bine se pot tunde la oglinda toaletei de la serviciu, isi pot face manichiura, pensa sprancenele si chiar epila piciorusele sub pavaza dosarelor de pe birou.r
Daca seful lipseste mai mult, se poate viziona chiar si un film la televizorul din birou sau se pot vedea, in reluare, induiosatoarele telenovele sud-americane. Cand e vorba de sport si, cu atat mai mult, de campionatele mondiale, imbinarea utilului cu placutul nu mai este o problema. Ba chiar se pot strange relatiile in cadrul comentariilor prelungite de dupa emisiune, daca preferintele personale coincid cu ale sefului. Acesta poate deveni in timp chiar un partener agreabil pentru tocatul orelor de serviciu, daca are harul povestirii. Intamplarile de acasa, experientele personale, sfaturile de viata, comentariile incitante despre femei si, mai ales, condimentatul capitol gastronomic prin care se schimba impresii si retete culinare sunt numai cateva dintre formele in care se desfasoara comunicarea sefilor cu subalternii. Pentru a nu fi acuzati ca pierd timpul in cadrul unor discutii informale, sefii rigurosi organizeaza sedintele regulate de lucru. Acolo se poate sta de vorba mult si bine, pentru ca se discuta probleme de serviciu. Pentru lamurirea lor sunt permise toate divagatiile si chiar se vor relua subiectele intr-o sedinta care se va organiza in ziua urmatoare si care, desi se anunta a fi scurta si eficienta, depaseste cu mult cele trei sferturi de ora consacrate. r
Din pacate, spatiul nu ne ingaduie sa va prezentam o lista completa cu modul in care se poate toca timpul pe banii patronului sau ai statului. Asa ca la anul s-ar putea deschide un supliment special pentru a schimb de experienta intre angajatii care au facut o stralucita cariera pierzand timpul la serviciu.r