Situaţie revoltătoare la Suceava: patru poliţişti examinatori de la Serviciul de Permise și Înmatriculări Suceava, cercetaţi de către procurorii DNA, se pot întoarce la muncă.

Ce a descoperit DNA la Serviciul Permise Auto Suceava?

Prefectura Suceava se justifică afirmând că activitatea Serviciului Permise ar fi blocată, dacă cei patru nu ar reveni în cadrul instituţiei.

DNA a anunțat că a trimis în instanță, pe 15 februarie, primul dosar de corupție din cele trei deschise la Serviciul Permise Auto Suceava. Fostul șef al serviciului, comisarul de poliţie Radu Ionuţ Obreja, a fost trimis în judecată de procurori, fiind acuzat că a condus o grupare infracţională din care mai făceau parte poliţişti, funcţionari, instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român și care fraudau examenele pentru obținerea de permise de conducere.

Promovarea candidaţilor s-ar fi asigurat contra unor sume de bani percepute atât la examinarea teoretică, cât şi la traseu.

Comunicatul oficial al Prefecturii Suceava

“Cu ocazia înlocuirii măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar, celor în cauză nu le-au fost stabilite interdicții privind activitatea profesională. S-a solicitat DNA-ST Suceava să comunice dacă reluarea atribuțiilor de examinatori de către lucrătorii în cauză ar putea împiedica buna desfășurare a procesului penal.

DNA-ST Suceava a răspuns că, în măsura în care lucrătorilor nu le-au fost impuse interdicții exprese referitoare la exercitarea atribuțiilor de serviciu odată cu măsura preventivă a controlului judiciar, competența de a stabili tipul de activitate ce poate fi desfășurată de fiecare dintre aceștia revine șefului SPCRPCÎV Suceava.

Prin urmare, s-a decis suplimentarea locurilor alocate probei practice a examenului pentru dobândirea permisului de conducere cat. B, C, E, D începând cu data de 15.03.2021 și planificarea în serviciu, ca examinatori, a 4 lucrători din cadrul SPCRPCÎV Suceava cu mențiunea că 3 dintre aceștia vor examina numai candidații pentru obținerea permisului de conducere cat. C, E, D, iar unul va desfășura activități de examinare practică pentru cat. B numai în cazuri de extremă necesitate”, se arată în comunicatul Prefecturii Suceava.

“Nu vreau să mă trezesc în fața Prefecturii cu sute de persoane nemulțumite”

Iulian Cimpoeșu, prefectul judeţului Suceava, a declarat pentru Monitorul de Suceava că revenirea celor patru poliţişti poate crea nemulţumiri şi suspiciuni, însă aceştia au tot dreptul legal să o facă. Prefectul a mai precizat că poliţiştii vor fi “monitorizați atent, prin vizualizarea zilnică, prin sondaj, a înregistrărilor surprinse de camerele video din dotare”.

“Știu că revenirea pe funcții a celor 4 examinatori poate crea nemulțumiri și suspiciuni, dar legal au tot dreptul. Dar nici nu vreau să mă trezesc în fața instituției Prefecturii cu sute de persoane nemulțumite că nu își pot susține proba practică, acolo unde programările se fac deja la 4 luni și jumătate”, a declarat prefectul Iulian Cimpoeșu referitor la această situaţie.