Criza economică a fost cea care a dus la creşterea acceptării, din partea spaniolilor, a partidelor de ideologie rasistă sau xenofobă, arată rezultatele studiului. Mai precis, 18% dintre spanioli se arată de acord cu ideea ca imigranţii şomeri vreme de multă vreme să fie expulzaţi din Spania, 22% sunt mai degrabă de acord cu această propunere, iar 26% nu sunt de acord cu aceasta.

Referitor la numărul imigranţilor din Spania – peste 5 milioane – 46% dintre localnici spun că este excesiv, 33% consideră că este ridicat, iar 17% apreciază că este acceptabil.

Potrivit raportului menţionat, care analizează datele strânse la sfârşitul lui 2009 de Centrul pentru anchete sociologice (CIS), spaniolii consideră că imigranţii constituie cel mai protejat colectiv, că primesc mai mult decât oferă şi că acaparează toate ajutoarele, mai ales cele şcolare. De asemenea, spaniolii consideră că imigranţii sunt responsabili şi pentru deteriorarea serviciilor sanitare şi de învăţământ.

Autorii raportului atribuie crizei economice schimbarea imaginii pe care o au spaniolii faţă de imigraţie, avertizând totodată că această percepţie este mai frecventă în grupurile supuse concurenţei mai acerbe pe piaţa muncii. Astfel, 39% dintre cei intervievaţi consideră ‘destul de acceptabilă’ preferinţa pentru un spaniol la angajare, în faţa unui străin, 24% consideră că este foarte acceptabilă, şi numai 22% dintre cei intervievaţi consideră că este un fapt foarte puţin acceptabil, iar 9% spun că este inacceptabil.

Concluziile studiului arată că tocmai în vremuri de criză şi nesiguranţă economică este foarte mare nevoie de îngrijirea imaginilor şi mesajelor legate de imigraţie, pentru a evita atitudinile xenofobe.
Sursa: Agerpres