Plenul Parlamentului European (PE) a votat cu 414 voturi “pentru”, 163 “împotrivă” și 90 de abțineri, raportul privind Poziția Parlamentului asupra Bugetului Uniunii Europene (UE) pentru anul 2018, realizat de către deputatul european Siegfried Mureșan, în calitate de negociator-șef al PE pentru Bugetul UE din 2018. 

Prin adoptarea acestei poziții, Parlamentul European acceptă propunerea lui Siegfried Mureșan de a respinge solicitarea Consiliului Uniunii Europene (UE) ca Bugetul UE 2018 să fie redus cu 1,7 miliarde de euro față de propunerea inițială a Comisiei Europene și propunerea de a intra, astfel, în procedura de conciliere bugetară Parlament European – Consiliu UE.

Raportul prevede ca prioritățile PE pentru 2018 să fie creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățenilor, dar prevede și proiecte precum sprijinului acordat fermierilor europeni aflați în situații de criză și alocări mai mari pentru statele din Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova.

De asemenea, în raport se regăsesc şi mai multe proiecte pilot, cum ar fi contracarearea propagandei și dezinformării dinspre Federația Rusă, dar și finanțarea Programului “Discover EU”, prin care se acordă câte un abonament gratuit de tren de o lună pentru fiecare tânăr din UE care împlinește 18 ani și care dorește să viziteze Europa, valabil pe liniile feroviare din 30 de țări europene.

Parlamentul European va aloca un buget de 12 milioane de euro pentru proiectul pilot, care va fi lansat ca acțiune pregătitoare în acest an.

“Am reușit să obținem sprijinul majorității pentru finanțarea programului pe care l-am anunțat la începutul anului, și anume, programul prin care ne propunem să acordăm bilete interrail, cu care orice tânăr european care împlinește 18 ani poate călători gratuit timp de 30 de zile în Uniunea Europeană. Acest proiect, menționat pentru prima dată de liderul grupului PPE în septembrie 2016, a fost introdus de mine între prioritățile Parlamentului pentru bugetul UE pe anul 2018 de la începutul acestui an”, a declarat Mureșan într-o conferință de presă la sediul Parlamentului European.

“Alocăm 12 milioane în primul an fără a afecta niciun alt proiect pentru tineri în desfășurare. Nu am luat niciun cent nici de la Erasmus, nici de nicăieri. Vom reuși cu acești bani să finanțăm în jur de 30.000 de bilete în primul an. Este un prim pas. Nu vom reuși să finanțăm bilete pentru toți tinerii, dar este un prim pas. Trebuie să vedem ce preț vom reuși să negociem cu companiile feroviare, având în vedere numărul mare de bilete pe care le vom comanda. Ne propunem să creștem acest buget în anii următori”, a mai afirmat deputatul european.

Programul “Discover EU” ar urma să se desfășoare începând cu vara anului viitor, după ce Comisia Europeană, instituţie responsabilă  cu implementarea proiectului, va redacta metodologia aferentă punerii acestuia în aplicare.