Terenul, din care monumentul istoric Hala Ford ocupă o suprafaţă de circa 6.000 mp, este amplasat pe Calea Floreasca, aproape de intersecţia cu Blvd-ul Mircea Eliade. Lotul a fost cumpărat de Global Finance în 2006 pentru suma de 19,7 mil. euro.

„Până la sfârşitul lunii iunie, terenul va intra în portofoliul Globalworth. Actele au fost deja semnate şi urmează să fie publicate în Monitorul Oficial. Achiziţia a fost realizată cu equity (capital propriu n.red.). Lotul are un CUT (Coeficient de Utilizare al Terenului n.red.) de 3,25 care permite dezvoltarea unei suprafeţe de 100.000 mp. Hala Ford va fi reamenajată şi folosită ca spaţiu comercial, cu o suprafaţă de 9.000 mp, şi am putea construi şi o clădire de birouri integrată cu acest spaţiu“, a declarat pentru Capital Ioannis Papalekas.

CITIŢI ŞI Grecul care a pus România pe masa magnaţilor americani

Pe lângă Hala Ford, care ar putea găzdui restaurante sau chiar spaţii de birouri, vor fi construite trei blocuri de locuinţe cu un total de 600 de unităţi a căror suprafeţe vor varia între 100 mp şi 120 mp, iar preţul de vânzare va fi de 1.500 – 1.700 euro/mp. Costul de dezvoltare al întregului proiect se ridică la 140 mil. euro şi va fi construit în două etape.

Anul viitor, Globalworth intenţionează să demareze lucrările la partea comercială şi la prima clădire de locuinţe.

Global Finance mai deţine în România complexul de birouri Global City din Pipera, care are un grad de ocupare de circa 60%, un teren de 6,7 hectare cu destinaţie rezidenţială lângă Şcoala Americană şi încă un lot lângă Global City Pipera unde grecii intenţionau să construiască 340 de apartamente. În 2010, grecii au mai vândut un teren suedezilor de la Medicover pentru construcţia unui spital.

CITIŢI ŞI Proprietarul unui proiect de birouri pe jumătate gol: Putem plăti ratele din chiriile încasate

Îşi revine piaţa de locuinţe

Atenţia lui Ioannis Papalekas a fost concentrată în ultimii ani de criză spre achiziţia şi dezvoltarea de clădiri de birouri (77% din portofoliul Globalworth), singurul proiect rezidenţial pe care îl are fiind Upground din Pipera, ansamblu cu 571 de apartamente de lux. El a investit 100 mil. euro în cele două turnuri de locuinţe, însă criza l-a forţat să rămână cu ele pe stoc. Acum are închiriate 350 de apartamente, iar preţul de vânzare în complex este de 1.000 – 1.200 euro/mp. În plus, spaţiile comerciale de la parter sunt complet închiriate, iar parcările subterane sunt închiriate angajaţilor care lucrează în clădirile sale de birouri din cadrul aceluiaşi complex.

Acum se îndreaptă din nou spre segmentul rezidenţial pentru că se aşteaptă ca piaţa să îşi revină.

„Anul viitor, o persoană fizică va putea contracta un credit cu un avans de 30% la o dobândă de 3-4% la euro. Chiar dacă acum se acordă credite în lei, acest model se va schimba, pentru că nu o să mai existe o diferenţă atât de mare între depozite şi credite. În 2017 o să fie la fel ca în 2006. Am mai văzut filmul ăsta“, spune Papalekas.

El consideră că sistemul economic, în ciuda crizei pe care am traversat-o, nu învaţă din trecut, ci devine mai creativ, iar ciclul se va repeta.