Campania de vaccinare împotriva COVID-19 va începe la Vatican „în următoarele zile” şi va viza cu prioritate, începând de la mijlocul lunii ianuarie, personalul medical şi persoanele în vârstă, a anunţat sâmbătă Vaticanul, relatează AFP.

În comunicat nu este menţionat Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, şi nu se precizează când acesta ar putea fi vaccinat.

„Este probabil ca vaccinurile să ajungă în a doua săptămână din ianuarie, în cantitate suficientă pentru a acoperi nevoile Sfântului Scaun şi ale Cetăţii Vaticanului”, se arată în comunicat.

Autorităţile au achiziţionat deja un frigider cu temperatură scăzută pentru a stoca vaccinul împotriva COVID-19 şi intenţionează să înceapă administrarea acestuia de la jumătatea lunii ianuarie, a adăugat Vaticanul.

Cine va avea prioritate

Se va acorda prioritate „angajaţilor în domeniul medical şi al securităţii, persoanelor în vârstă şi personalului aflat în contact frecvent cu publicul”.

Cu puţin timp înainte de Crăciun, doi cardinali apropiaţi ai papei Francisc au fost testaţi pozitiv la COVID-19, ridicând din nou întrebări cu privire la siguranţa papei, care este văzut rareori purtând mască.

Mesajul lui Papa Francis de Anul Nou

Anul ce va urma „va fi un an bun”, conform mesajului transmis de Papa Francisc. Pontiful a subliniat că omenirea are nevoie de „un vaccin pentru suflet”, pe lângă vaccinul anti-COVID.

„Nu contează câte persoane cunoaştem, dacă nu ne putem îngriji de ele. Anul acesta, în timp ce aşteptăm o recuperare şi noi tratamente, să nu uităm de grija faţă de ceilalţi.

Pentru că, pe lângă un vaccin pentru corp, avem nevoie de un vaccin pentru suflet, care înseamnă grija faţă de ceilalţi. Va fi un an bun dacă ne îngrijim unii de alţii, aşa cum Fecioara Maria are grijă de noi”, a transmis Papa Francisc.

Aceste cuvinte ale papei Francisc au fost citite în omilia oficiată de cardinalul Pietro Parolin, în cadrul liturghiei de Anul Nou dedicată Fecioarei Maria, care este celebrată în fiecare an de Vatican în ziua de 1 ianaurie.

Papa Francisc urma să oficieze această slujbă, precum şi cea de joi 31 decembrie, însă o criză de sciatică l-a împiedicat să participe la cele două liturghii.

Aşa cum a făcut şi în ajun, papa Francisc a lăsat în scris omilia pentru a putea fi citită vineri de Anul Nou de cardinalul Parolin în faţa unui mic număr de participanţi şi de reprezentanţi ai mass-media, prezenţi în număr redus în Bazilica Sf. Petru pentru a evita contagierile cu noul coronavirus.