Pandemia de coronavirus încă nu a trecut! Specialiștii estimează mii de îmbolnăviri zilnic

Luni, Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a susținut un briefing de presă în cadrul căruia reprezentații Ministerului Sănătății informează că numărul de noi cazuri de coronavirus vor crește din toamnă, subliniind că puțin peste 5 mii de români se vaccinează pe zi. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, “reproducția virusului SARS CoV 2 va crește, în toamnă, la valori apropiate de aceeași perioadă a anului 2020, ținând cont de numărul de persoane vaccinate și lipsa măsurilor de restricție”.

Pentru ca lucrurile să nu devină grave la toamnă, Ministerul Sănătății a cerut CNCAV o estimare privind evoluția campaniei de vaccinare. Această estimare trebuie să aibă în vedere și eventualele infectări cu noile tulpini ale virusului, cu precădere tulpina indiană, denumită Delta.

Ce arată cifrele specialiștilor

Pentru a ne face o idee cu ceea ce am putea să ne confruntăm la toamnă, specialiștii Ministerului Sănătății au venit cu mai multe cifre pe care România le-a înregistrat anul trecut, în toamnă. Potrivit lor,  pe 26 noiembrie, aveam parte de 3-4 mii de cazuri noi pe zi, trei zile mai târziu numărul de cazuri ajungea la peste 6 mii. O săptămână mai târziu numărul cazurilor ajungea la aproape 10 mii de noi infectări pe zi.

Mai mult decât atât, având în vedere că puțin peste 5 mii de români se vaccinează zilnic, 75.181 de doze, respectiv 0,40% din numărul total de vaccinuri, au expirat. Așadar, acestea vor fi distruse. Din păcate, spun specialiștii, numărul dozelor de vaccin care vor fi distruse va crește.

Stocurile mari ar urma să fie vândute

CNCAV mai spune că se vor vinde dozele de vaccin din stocurile mari. Potrivit autorităților, unul dintre primele transporturi pregăttite este către Danemarca. Acolo vor fi vândute peste 1 milione de doze Pfizer, respectiv 6,22% din totalul de doze Pfizer achiziționate de România.

Cu toate acestea există probleme legate de livrarea dozelor, având în vedere că este necesară  cantitate de peste 5 tone de gheață carbonică pentru realizarea lanțului de frig, notează sursazilei.ro.

Sursă foto: Dreamstime