Sistemul eCall se declanșează automat de îndată ce senzorii din interiorul vehiculului detectează un accident grav. Odată declanșat, sistemul formează numărul european de urgență 112, stabilește o legătură telefonică cu centrul corespunzător de preluare a apelurilor de urgență și transmite serviciilor de salvare detalii despre accident, inclusiv ora la care acesta a avut loc, poziția exactă a vehiculului accidentat și direcția deplasării (informație esențială în cazul în care accidentul s-a produs pe autostradă sau într-un tunel). Un apel de tip eCall poate fi declanșat și manual, prin simpla apăsare a unui buton din interiorul mașinii, de exemplu de către un martor la un accident grav.

Comisia dorește ca sistemul de salvare a vieţii eCall să fie instalat în toate noile autoturisme și vehicule ușoare începând din 2015. În prezent, dintre toate automobilele din UE, numai 0,7% sunt echipate cu sisteme automate de apel de urgență, creșterile înregistrate în număr fiind nesemnificative. Aceste sisteme brevetate nu permit interoperabilitatea sau continuitatea la nivelul întregii UE.

Pentru a salva vieți sau pentru a reduce gravitatea rănilor, fiecare minut contează atunci când serviciile de urgență sunt chemate la locul unui accident rutier. Victimele accidentelor nu au însă întotdeauna reflexul sau capacitatea fizică de a suna imediat la serviciile de urgență. Dispozitivele eCall rezolvă această problemă alertând imediat serviciile respective, chiar dacă șoferul sau pasagerul este inconștient sau nu poate telefona din alt motiv. Potrivit estimărilor, această tehnologie grăbește sosirea echipelor de salvare cu aproximativ 40% din timp în zonele urbane și cu 50% în zonele rurale. Utilizat la scară largă, serviciul eCall va contribui în fiecare an la salvarea a sute de vieți omenești în Europa și la reducerea gravității rănilor și traumatismelor în zeci de mii de cazuri.

Obiectivul Comisiei este ca, până în 2015, serviciul eCall să fie instalat și pe deplin funcțional în toată Uniunea Europeană (dar și în Croația, Islanda, Norvegia și Elveția).

Recomandarea îndeamnă toate statele membre să se asigure că operatorii de telefonie mobilă tratează apelurile transmise de dispozitivele eCall așa cum tratează și celelalte apeluri la numărul 112 – adică acordându-le prioritate și netaxându-le. De asemenea, recomandarea le solicită statelor membre să se asigure că operatorii de telefonie mobilă instituie sisteme de identificare a apelurilor de tip eCall, astfel încât acestea să poată fi direcționate către un centru de preluare a apelurilor de urgență echipat corespunzător.

Recomandarea va fi urmată de adoptarea de către Comisie a specificațiilor privind modernizarea centrelor de preluare a apelurilor de urgență (în temeiul Directivei 2010/40/CE privind sistemele de transport inteligente) și a unei propuneri de regulament în care să se stipuleze că, pentru a obține aprobarea de tip la nivelul UE, toate noile modele de automobile și de vehicule ușoare trebuie să fie echipate, începând din 2015, cu dispozitive eCall care îndeplinesc specificațiile tehnice prevăzute.
    
<iframe width="640" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/Oa9exFRI-KI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>