În acest context, prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr a venit cu o serie de precizări. Potrivit acestuia, luni în jurul orei 21.00, Garda de Mediu Neamț a fost informată că la o păstrăvărie de lângă orașul Bicaz au murit peștii din bazinele care se alimentau din pârâu.

În urma informării, Garda de Mediu s-a mobilizat și s-a deplasat în zonă, constatând că toți peștii erau morți, iar apa avea o culoare albicioasă, mirosind puternic a amoniac. În continuare, s-a luat legătura cu Serviciul de Gospodărire a Apelor pentru prelevare de probe, iar în cursul zilei de marți dimineață s-a aflat că la evacuarea de la Combinatul de Ciment Tașca, depășirea concentrației de amoniac era de 1.900 ori mai mare decât normele admise.

De cealaltă parte, în urma măsurătorilor s-a mai constatat că în amonte de gura de evacuare a fabricii, indicatorii erau normali.

Poluare masivă cu amoniac în Bicaz

În acest context Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-a întrunit imediat pentru a adopta o serie de măsuri pentru gestionarea situației apărute.  Totodată, autoritățile au făcut un apel la toate persoanele din zonă să nu folosaescă apa din râu nici pentru nevoi casnice, dar nici pentru animale.

Conducerea fabricii a avut și ea la rândul său un punct de vedere în acest context. Potrivit sursei citate, în cursul zilei de luni, a fost sesizat miros de apa amoniacală în incinta unității industriale. Totodată, conducerea fabricii a mai adăugat că se investighează împreună cu organele de control cauzele care au dus la producerea poluării, urmând să fie luate măsuri pentru remedierea situației.

Potrivit Antena 3, însă localnicii susțin că nu este prima oară când se întâmplă așa ceva, menționând că au mai fost cazuri în care au fost nevoiți să suporte poluarea produsă de fabrică.

După verificări, Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor şi IPJ Neamț urmează să întocmească o notă a rezultatelor controlului și să stabilească ce sancțiuni se impun. în acest context, activitatea operatorului economic ar putea fi suspendată, concomitent cu sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz.