89-10751-oskar5.jpgNokia, pentru că a inaugurat luni, 11 februarie, prima linie de asamblare a telefoanelor mobile de la fabrica deschisă de companie în comuna Jucu, din judeţul Cluj. De asemenea, tot în această săptămână va fi lansat şi primul telefon Nokia produs în România. Pentru deschiderea oficială a unităţii nu a fost încă stabilită data. Investiţia în fabrica de la Jucu este estimată la circa 60 de milioane euro.

89-10752-oskar4.jpgDoha Bank, bancă comercială privată din Qatar, pentru că va deschide, pe 15 februarie, prima sa sucursală din România. Intrarea pe piaţa românească face parte din strategia de extindere a băncii, în special pe pieţele emergente. Conform declaraţiilor directorului general al băncii, Raghavan Seetharaman, instituţia analizează oportunităţile de extindere pe segmentele de servicii financiare nonbancare. Doha Bank a înregistrat în 2007 un profit net de 174,13 milioane de euro, cu aproape 25% mai mult faţă de 2006.

89-10753-oskar3.jpgElectronic Arts (EA), cel mai mare producător de jocuri video din lume, pentru că se lansează, din acest an, şi în dezvoltarea de jocuri pentru computere şi console, în cadrul studioului pe care îl deţine în România. Astfel, ţara noastră este singura din Europa Centrală şi de Est în care EA are un studio pentru dezvoltarea jocurilor video pentru PC şi console. Compania activează în România din 2005, cu divizia de jocuri pentru telefoane mobile EA Mobile. EA a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste trei miliarde de dolari.

89-10754-oskar2.jpgSorin Mândruţescu, pentru că a fost numit director general al reprezentanţei din România a producătorului american de software Oracle. El îi succede lui Ştefan Cojanu, care se va ocupa de diferite proiecte educaţionale în această regiune. Mândruţescu lucrează la Oracle din 2001, companie în cadrul căreia a deţinut funcţii de management. Oracle a intrat pe piaţa din România în 1995. Compania a deschis aici centre globale de servicii şi tehnologie, cu peste 1.000 de angajaţi.

89-10755-oskar1.jpgCristian Mungiu şi Tudor Giurgiu, regizori de film, pentru că au iniţiat, împreună cu Ministerul Culturii şi Cultelor, o strategie naţională de dezvoltare a cinematografiei româneşti. Strategia, care va fi supusă dezbaterii publice în cursul acestei luni, are ca obiective sprijinul creaţiei cinematografice, realizarea unui program educaţional pentru tineri şi iniţierea unor măsuri legislative referitoare la situaţia sălilor de cinema.