68-6634-oskar5.jpgMobexpert, producător de mobilă, pentru că şi-a deschis primul magazin propriu din afara ţării, la Sofia, cu o investiţie de zece milioane de euro. Din totalul investiţiei, opt milioane de euro au reprezentat costul terenului şi al clădirii. Finanţarea investiţiei a fost asigurată în proporţie de 80% din credite contractate la Alpha Bank. Mobexpert intenţionează să deschidă, în următorii cinci ani ‘20 de hipermagazine, dintre care cinci în afara României (inclusiv magazinul deschis în Bulgaria). Investiţia preconizată este de 40-50 de milioane de euro.

68-6635-oskar4.jpgFCC Construccion (Spania) şi Vegyepszer (Ungaria), pentru că au câştigat licitaţia organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru reabilitarea Drumului Naţional 66 Filiaşi-Petroşani, valoarea totală a contractelor fiind de 69,8 milioane de euro. Valoarea contractului cu firma spaniolă este de 41,5 milioane de euro, iar compania ungară va executa lucrări în valoare de 28,3 milioane euro. Proiectul va fi finanţat de Banca Europeană de Investiţii şi de Guvern. FCC Construccion va realiza podul de peste Dunăre dintre Vidin şi Calafat, proiect de 100 de milioane de euro.

68-6636-oskar3.jpgACED Bucureşti, companie de construcţii cu acţionariat românesc, pentru că a finalizat construcţia unui complex rezidenţial de 18 vile în zona Mogoşoaia, de lângă Bucureşti, unde a investit şapte milioane de euro. Complexul, denumit Mogoşoaia Pădure, are o suprafaţă construită de peste 10.000 de metri pătraţi şi a fost dezvoltat în doi ani.

68-6637-oskar2.jpgEximbank şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), pentru că au încheiat un parteneriat pentru acordarea de credite pentru cofinanţarea institutelor publice şi a firmelor de cercetare care atrag fonduri structurale europene. Există deja 80 de propuneri de astfel de proiecte, însă totalul fondurilor europene, de 646 de milioane de euro, va acoperi doar 30 dintre acestea. De asemenea, banca va acorda credite şi pentru nevoile curente ale firmelor care aşteaptă încasarea fondurilor.

68-6638-oskar1.jpgLeasePlan, companie internaţională specializată în leasingul auto, pentru că şi-a anunţat intrarea pe piaţa românească. Conform reprezentanţilor companiei, LeasePlan a coordonat, în total, vânzarea a peste 1,28 milioane de autovehicule, având un portofoliu de leasing consolidat de 13,7 miliarde de euro. LeasePlan este deţinută de un consorţiu format din Volkswagen Group (50% din acţiuni), Mubadala Development Company (25%) şi Olayan Group (25%).