Partidul Naţional Liberal transmite că va susţine programele de investiţii la nivel local şi nu numai că va finaliza programul PNDL 2, dar va continua acest tip de programe. Anunțul a fost făcut luni, de preşedintele PNL, Ludovic Orban, adăugând, însă, că banii vor fi alocaţi prin criterii stabilite prin lege şi nu prin „pixul unui ministru”.

„Comunităţile locale, în special acele comunităţi locale care nu au resurse ca să se dezvolte, au nevoie de susţinerea în cadrul unui program de investiţii care să fie finanţat de la bugetul de stat. Acest program de investiţii, de-a lungul timpului, a purtat mai multe forme. A început de la Hotărârea de Guvern 577 din perioada Guvernului Convenţiei, a continuat cu Ordonanţa 7 în perioada guvernului liberal, a continuat cu ceea ce se numeşte PNDL, se numea PNDI în guvernarea anterioară. Întotdeauna a existat şi să ştiţi că în toate ţările există astfel de programe guvernamentale de investiţii care au ca obiectiv să reprezinte un suport pentru dezvoltarea comunităţilor locale mai sărace, unde nu există resursele necesare pentru a putea susţine. (…) Ca atare, spun limpede şi clar: PNL a susţinut, susţine şi va susţine astfel de programe de investiţii. Nu numai că vom finaliza acest PNDL 2, dar cu siguranţă, după finalizarea PNDL 2, vom continua acest tip de programe de investiţii”, a spus Orban, după şedinţa conducerii PNL, întrebat în legătură cu poziţia partidului faţă de PNDL.

El a precizat însă că nu trebuie să existe suprapuneri în privinţa alocării resurselor financiare, anunţând că vor fi stabilite, prin reglementări legale, criteriile care vor sta la baza deciziilor de alocare a fondurilor.

„Sigur că una dintre misiunile fundamentale pe care le va avea viitorul guvern va fi misiunea de a negocia acordul cu Comisia Europeană privitor la viitorul exerciţiu financiar multianual – bugetul UE pe 2021 – 2027. Lucrurile trebuie gândite foarte temeinic, ce se poate finanţa prin fonduri europene nerambursabile dintre investiţiile locale, trebuie finanţate prin fonduri europene şi doar acele comunităţi locale care nu pot să acceseze fonduri europene sau acele tipuri de investiţii care sunt necesare, dar pentru care nu există resursele necesare din finanţarea nerambursabilă de la UE, vor face obiectul unui program guvernamental de investiţii în comunităţile locale. Nu o să mai existe suprapuneri”, a spus Orban.

Liderul liberalilor a susţinut că decizia alocării acestor fonduri nu va fi din „pixul unui ministru”.

„În ceea ce priveşte un viitor program de investiţii la nivel local susţinut de la nivel guvernamental, vom stabili prin reglementările legale criteriile care vor sta la baza deciziilor de alocare a fondurilor către diferitele comunităţi locale. De asemenea, decizia nu va mai fi numai în pixul unui ministru sau în pixul premierului, ci va fi rodul unei decizii în care vor fi implicate autorităţile locale, prin asociaţiile reprezentative, profesionişti din mediul universitar care pot să contribuie la luarea acelor decizii prin care alocarea resurselor financiare să fie exact acolo unde este nevoie şi pe priorităţile stabilite prin lege”, a explicat Ludovic Orban.