Activitatea sa profesională se concentrează pe cercetarea pentru construirea mecanismelor capabile să crească abilitatea roboților de a raționa, învăța și a se adapta la sarcini complexe în medii dominate de prezența umană, dezvoltând interfețe intuitive între roboți și oameni și creând instrumentele necesare pentru fabricarea de roboți noi, evoluați, rapid și eficient. Domeniile de aplicabilitate ale acestei cercetări sunt multiple și includ transporturile, manufactura, agricultura, construcțiile, medicina și orașele inteligente.

„Îmi imaginez un viitor în care roboții sunt atât de bine integrați în viața de zi cu zi, încât devin la fel de obișnuiți ca telefoanele mobile. Domeniul roboticii are potențialul de a îmbunătăți în mod semnificativ calitatea vieții, la muncă, acasă sau în activități care implică jocul.” spune Daniela Rus pe site-ul său de prezentare.

În calitate de profesor la MIT, Daniela Rus a modelat viitorul profesional al multor studenți, cărora le-a predat principii de programare și proiectare a roboților, cu accent pe operațiunile mecanice și electronice care stau la baza construirii roboților și pe algoritmii, arhitectura și teoriile din spatele programării și controlului roboților.

Activitatea sa profesională prodigioasă a atras atenția Fundației Alexandrion, care a premiat-o la secțiunea știința a celei de a doua editii a galei  Premiilor Constantin Brâncoveanu International, organizată la New York în decembrie 2019. Fundația i-a acordat premiul pentru realizările în domeniul roboticii și mulțumirea pentru contribuția adusă progresului științei la nivel mondial. Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu International premiază oameni de știință, academicieni, personalități din domeniul culturii și oameni de afaceri cu cariere impresionante, a căror activitate are impact global.

Recent, omul de știință a fost numit în Consiliul pentru Tehnologie și Știință (PCAST) de la Casa Albă. PCAST consiliază Casa Albă în probleme critice legate de securitatea şi economia SUA, inclusiv în ceea ce priveşte politici legate de viitorul muncii, avansurile tehnologice şi ştiinţifice ale Statelor Unite şi segmentul de cercetare dezvoltare al statului.