OMS, despre legătura dintre vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge: Trebuie testată

Potrivit specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății, legătura dintre vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge formate după administrarea serului este plauzibilă, dar nu este confirmată. Declarațiile OMS vin după ce, miercuri, Agenția Europeană a Medicamentului a spus, într-o conferință e presă, că există o legătură între vaccin și cazurile raportate la nivel internațional.

Așadar, potrivit unui comunicat de presă al OMS, pentru a înțelege relația dintre cele două elemente precizate anterior, este nevoie de studii specializate.

”Sunt necesare studii specializate pentru a înţelege pe deplin relaţia potenţială dintre vaccinare şi posibili factori de risc”, au declarat specialiştii OMS în domeniul vaccinurilor.

Totodată, specialiștii OMS spun că formarea cheagurilor de sânge este un fenomen îngrijorător, dar destul de rar.

Ce spune Agenția Europeană a Medicamentului

Amintim că Agenția Europeană a Medicamentului a susținut, miercuri, o conferință de presă în cadrul căreia a precizat că, în urma analizei, s-a stabilit o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge apărute în urma administrării serului.

Comitetul pentru siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a trimis un comunicat de presă prin carea informează că apariția cheagurilor de sânge la nivelul creierului trebuie incluse în prospectul vaccinului ca efecte adverse foarte rare.

 ”O explicație plauzibilă pentru combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute este un răspuns imun, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină (anticoagulant pentru tratarea trombozei)”, a mai transmis grupul de experți.

”Persoanele care au primit vaccinul ar trebui să solicite asistență medicală imediat dacă dezvoltă simptome ale acestei combinații de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge”, a mai transmis comitetul.