„Omenirea provoacă o pierdere rapidă a biodiversității și, odată cu aceasta, capacitatea Pământului de a susține viața complexă”, spune Corey Bradshaw, unul dintre autorii studiului.

Una dintre provocări constă în faptul că sistemele politice și economice ale lumii sunt concepute să se concentreze pe câștiguri pe termen scurt, susțin autorii studiului. Astfel, problemele pe termen lung ale schimbărilor climatice, pierderii biodiversității și distrugerii ecologice nu mai sunt abordate așa cum ar trebui.

„De fapt, amploarea amenințărilor la adresa biosferei și a tuturor formelor sale de viață este atât de mare încât e greu de înțeles chiar și pentru experți”, spune Bradshaw.

Problema este agravată de ignoranță și interese personale pe termen scurt, de urmărirea bogăției și a intereselor politice, acțiunea crucială pentru supraviețuire fiind zădărnicită.

„Majoritatea economiilor funcționează pe principiul că o contracarare ar fi acum prea costisitoare pentru a fi acceptabilă din punct de vedere politic”, a adăugat co-autorul studiului și biologul Universității Stanford, Paul Ehrlich. El spune că niciun sistem politic sau economic nu este pregătit să facă față dezastrelor ​și nici capabil de o acțiune.

„Stoparea pierderii biodiversității nu este o prioritate a țărilor, depășind cu mult alte preocupări precum ocuparea forței de muncă, asistența medicală, creșterea economică sau stabilitatea valutară”, spune acesta. „Omenirea desfășoară un sistem ecologic de tip Ponzi, în care societatea jefuiește natura, iar generațiile viitoare vor plăti prețul”, adaugă biolgul.

Un alt co-autor al studiului, Dan Blumstein, profesor la Universitatea din California, a declarat că studiul vine cu concluzii care reprezintă „o chestiune de viață și de moarte”.

„Ceea ce spunem s-ar putea să nu fie plăcut și poate fi înfricoșător”, a spus el. „Dar trebuie să fim corecți și exacți, dacă omenirea vrea să înțeleagă provocările cu care ne confruntăm, în crearea unui viitor durabil.”