'Vom folosi toate instrumentele monetare, fiscale şi structurale pentru a întări creşterea economică, pentru stimula crearea de locuri de muncă şi încrederea, dar numai prin măsurile de politică monetară nu se poate ajunge la un avans echilibrat al PIB-ului mondial', au spus oficialii G20. 

Oficialii G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) şi-au exprimat angajamentul de a utiliza toate mijloacele pentru a consolida redresarea economiei globale, care rămâne inegală. Reuniunea G20 a avut loc la Shanghai, în perioada 26-27 februarie. 

Miniştrii de Finanţe din G20 au dat asigurări că guvernele lor vor face mai mult pentru stimularea creşterii economiei globale, pe fondul sporirii temerilor referitoare la eficacitatea măsurilor de politică monetară. 

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a afirmat că nu au existat discuţii privind încheierea unui acord menit să rezolve tensiunile privind cursul de schimb. Membrii G20 au reafirmat că se vor abţine de la devaluări competitive şi sunt de acord să colaboreze strâns asupra evoluţiilor monetare. 

"Guvernatorii băncilor centrale au luat măsuri în ultimii ani pentru stabilizarea economiei globale. Dar instrumentele lor îşi pierd eficacitatea, doar prin adoptarea unor măsuri de politică fiscală mai agresive şi a unor reforme structurale va fi stimulat PIB-ul pe plan mondial", a declarat Frederic Neumann, analist la HSBC Holdings Plc în Hong Kong. 

Şi Christine Lagarde a atras atenţia asupra diminuării efectelor măsurilor de politică monetară, chiar şi a celor inovative. Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, şi-a exprimat scepticismul privind capacitatea ratelor negative ale dobânzilor din zona euro şi Japonia de a stimula cererea pe plan intern. 

Premierul chinez Li Keqiang a declarat că măsurile de relaxare cantitativă nu pot îndepărta obstacolele structurale cu care se confruntă avansul economiei mondial şi ar putea avea efectele negative. 

"Nu au existat surprize pozitive în privinţa angajamentelor G20. Nu au existat planuri detaliate în acordul prezentat după încheierea reuniunii deci se poate spune că au realizat doar cerinţele minime", a apreciat Mitsumaru Kumagai, economist şef la Daiwa Institute of Research din Tokyo. 

Chiar dacă investitorii sunt îngrijoraţi de riscurile apariţiei unei noi recesiuni şi de turbulenţele de pe pieţele financiare, oficialii G20 nu au reuşit să adopte o poziţie comună privind noi măsuri de stimulare a economiei globale. 

"Au crescut şansele ca Banca Centrală Europeană (BCE) să adopte noi măsuri de politică monetară în martie şi nu doar să reducă rata dobânzii la depozite", a explicat Ralph Solveen, economist la Commerzbank. 

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staţionează din luna septembrie 2014. De asemenea, BCE a menţinut dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,30% şi dobânda la depozite la minus 0,30%. 

Investitorii şi şefii băncilor din zona euro sunt îngrijoraţi de impactul ratelor scăzute ale dobânzilor asupra profitabilităţii pe termen lung. 

Şi FMI a avertizat săptămâna aceasta că ritmul de creştere al economiei mondiale ar putea fi pus în pericol de turbulenţele de pe pieţele financiare, scăderea preţului petrolului şi conflictele geopolitice. "O revizuire a perspectivelor economiei mondiale este posibilă", susţine FMI, la doar şase săptămâni după ce preconiza că economia mondială va urca cu 3,4% în acest an şi cu 3,6% anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât estima în luna octombrie 2015. 

În ceea ce priveşte economiile emergente, FMI apreciază că acestea ar trebui să adopte cursuri de schimb valutar flexibile şi să utilizeze intervenţiile pe piaţa valutară doar ca măsuri temporare. 

G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE). AGERPRES