Producătorul american de ciocolată Hershey analizează lansarea unei propuneri de preluare a companiei Cadbury pentru 17 miliarde dolari, după ce grupul Kraft Foods a înaintat o ofertă ostilă pentru producătorul britanic de dulciuri, a declarat o sursă apropiată situaţiei, citată de Reuters.

Hershey şi-a asigurat o linie de finanţare de la Bank of America şi JPMorgan Chase pentru achiziţie, însă are încă în vedere şi o propunere de preluare în comun cu grupul italian Ferrero, a spus sursa.

Interesul companiei americane ar putea determina Kraft să îmbunătăţească oferta în valoare de 16,5 miliarde de dolari, respinsă de Cadbury săptămâna trecută ca insuficientă.

„Este încă la început, dar au nevoie de cel puţin 17 miliarde de dolari petnru a depăşi Kraft”, a spus sursa citată.

Reprezentanţii Hershey, Kraft şi Cadbury au refuzat să comenteze.

O ofertă individuală ar fi cea mai îndrăzneaţă achiziţie din istoria de 100 de ani a Hershey, notează Reuters. Compania americană are o capitalizare de 8,3 miliarde de dolari, în timp ce capitalizarea Cadbury este de 18,1 miliarde de dolari.

„Având în vedere că (Hershey, n.r) generează 80% din venituri pe piaţa americană, obţinerea de acces la platforma (de distribuţie, n.r.) a Cadbury ar fi foarte avantajos”, a declarat analistul Morningstar Erin Swanson, identificând ca avantaj major prezenţa Cadbury pe pieţele emergente.

Oferta Hershey ar putea include lichidităţi zece miliarde de dolari, două miliarde de dolari în acţiuni Hershey şi alte 3-5 miliarde de dolari din partea unor investitori la schimb cu participaţii la Hershey.

Companiile Hershey şi Cadbury au purtat negocieri de fuziune şi în 2007, încheiate, însă, fără succes.

Te-ar putea interesa și: