'Multe state au adoptat (în Europa) o strategie economică diferită, însoţită de măsuri de austeritate. Această politică este, din punctul meu de vedere, un factor explicativ important al frustrărilor şi neliniştilor vizibile în multe ţări europene', a declarat Obama, sosit sâmbătă seara în Spania pentru o vizită de mai puţin de 24 de ore. 

Europenii 'au sentimentul că de integrarea economiilor şi de globalizare nu beneficiază toţi în mod egal', arată preşedintele american în El Pais, notând că, în Spania, 'economia reîncepe să crească, cu una din ratele cele mai puternice din Europa, însă şomajul rămâne prea ridicat, mai ales în rândul tinerilor'. 

În Spania, după ani de măsuri de austeritate, şomajul afectează încă aproape 21% din populaţia activă, iar deficitul public a atins 5,1% din PIB în 2015. 

'În Spania, în Europa şi în lume, voi continua să apăr politicile care ţin cont de oameni, stimulează creşterea economică şi creează locuri de muncă', afirmă Obama, apărând acordul de liber-schimb transatlantic (TTIP), contestat de o parte a stângii în Spania, ca şi în alte ţări europene. 

'Guvernele şi instituţiile Uniunii Europene trebuie să demonstreze că sunt în contact cu îngrijorările cotidiene ale cetăţenilor', mai susţine Obama, pledând pentru 'respingerea mentalităţii de ''noi împotriva celorlalţi'' pe care anumiţi politicieni cinici încearcă să ne-o vândă', şi pentru 'pluralism, integrare, toleranţă'.

AGERPRES