Conform BBC, în prezent, se mai află în Irak 39.000 de soldați din trupele SUA. În 2008, în zonă se aflau nu mai puțin de 165.000 de militari americani. Președintele american a declarat că oficialitățile irakiene și cele americane au decis împreună cum se vor desfășura în continuare evenimentele și că „soldații americani părăsesc Irakul cu fruntea sus. Așa se încheie eforturile militare ale Americii din Irak”.
Jurnaliștii de la BBC au menționat că declarația a fost făcută la Casa Albă, immediat după o videoconferință ci prim-ministrul irakian Nouri al-Maliki. Conform aceleiași surse, oficialitățile de la Bagdad ar fi dorit ca 5.000 de militari ai SUA să rămână pentru a antrena trupele irakiene însă fără ca aceștia să mai beneficieze de imunitate. Partea americană a refuzat propunerea.
De asemenea, anunţul lui Obama are loc şi a doua zi după „dezactivarea” diviziei de nord a dispozitivului american în Irak, aflat în centrul unui conflict între autorităţile centrale ale ţării şi cele din regiunea autonomă Kurdistan. Acest conflict este frecvent prezentat de americani drept unul dintre principalele riscuri care planează asupra stabilităţii pe termen lung în Irak.
Barack Obama a mai anunţat cu acest prilej că premierul irakian Al-Maliki se va deplasa la Casa Albă în decembrie, într-un moment în care cele două ţări vor relua relaţiile normale între state suverane.