Cotidianul britanic a relatat pe site-ul său că potrivit lui Abdul Hafeez Shaikh, Pakistanul ‘a renunţat la o tranşă finală de 3,7 miliarde de dolari’ dintr-un împrumut acordat în 2008, întrucât ‘cerinţele FMI au devenit prea dure’.

Guvernul pakistanez intenţionează în schimb ‘să promoveze un program de reformă bugetară concepută acasă’, a indicat Financial Times, citându-l pe Hafeez Shaikh indirect.

Întrebat de AFP, FMI nu a reacţionat luni după-amiază.

Fondul nu a plătit decât două treimi dintr-un împrumut de 10,7 miliarde de dolari acordat în noiembrie 2008, din care ultima tranşă în mai 2010.

Trei luni mai târziu, ţara a fost lovită de cele mai mari inundaţii din istoria ei, care au condus la plata unui ajutor de urgenţă separat de 450 de milioane de dolari. Instituţia din Washington şi guvernul de la Islamabad se află de atunci în dezacord permanent legat de probleme bugetare.

Potrivit previziunilor FMI, Pakistanul ar trebui să afişeze în 2011, cu 2,6%, cea mai slabă creştere economică din Asia (exclusiv Japonia şi Brunei). Inflaţia sa, în jur de 14% în 2011 şi 2012, este printre cele mai ridicate din lume.
SURSA: Agerpres